Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
3:45

De Russische president Vladimir Poetin is 35 keer bezocht door een in schildklierkanker gespecialiseerde oncoloog, zo meldt het journalistieke onderzoeksplatform Proekt.

Uit onderzoek van de Russische journalisten blijkt dat Poetin een team van artsen om zich heen heeft dat regelmatig naar zijn woonverblijven wordt geroepen en dat meegaat op zijn reizen, vanwege de groeiende zorgen over de gezondheid van de president.

Oncoloog Jevgeni Selivanov vloog volgens Proekt liefst 35 keer naar het verblijf van Poetin aan de Zwarte Zee en bracht in totaal 166 door in zijn gezelschap. Twee kno-artsen, Igor Esakov en Aleksej Sjtsjeglov, bezochten hem zelfs nog vaker. Die laatste vloog tussen 2016 en 2020 in totaal 59 keer naar Poetin, en bracht 282 dagen met hem door.

Schildklierziekten, waaronder kanker, worden over het algemeen eerst vastgesteld door een kno-arts. Daarna worden oncologen en chirurgen ingeschakeld voor de behandeling, legt een medisch specialist uit aan Proekt.

Het onderzoeksplatform kon de informatie over de behandelend artsen achterhalen door op een regeringswebsite contracten met hotels in Sotsji te bestuderen. Dat is de stad aan de Zwarte Zee waar Poetin vaak verblijft. De data dat de artsen in de hotels in Sotsji overnachtten kwamen overeen met de officiële bezoeken van Poetin aan de stad of de perioden dat hij tijdelijk zonder opgaaf van reden uit de openbaarheid verdween, stelt Proekt.

Het aantal artsen in de entourage van Poetin steeg van vijf in 2016 en 2017 naar negen in 2019. Onder de andere leden van het medische team zijn anesthesisten, een neurochirurg, een specialist infectieziekten en een IC-arts.

In sommige gevallen waren er nog meer artsen in Sotsji, waarschijnlijk op momenten dat Poetin een operatie of een andere serieuze behandeling onderging, waarschijnlijk aan zijn rug.

Poetin zou baden in hertenbloed

Een Russisch hert. Foto: Евгений Харитонов/Getty Images

Poetin neemt ook regelmatig een bad in bloed van hertengewei als vorm van alternatieve geneeswijze, stelt Proekt. Hij doet dat op aanraden van zijn minister van Defensie Sergej Sjojgoe.

Van hertenbloed wordt gezegd dat het de huid jong houdt en het cardiovasculaire-systeem verbetert. Daartoe wordt het gewei van het hert afgehakt, terwijl het dier nog leeft. Dierenactivisten vergelijken dat met het uittrekken van de vingernagels bij mensen.

Geruchten over mogelijk gebruik van steroïden

Er wordt al jarenlang volop gespeculeerd over de gezondheid van de Russische president. Poetin probeert al heel lang het imago van een sterke macho hoog te houden, maar daar worden steeds meer vraagtekens bij gezet. Het Kremlin heeft zich nooit uitgelaten over eventuele gezondheidsproblemen.

Tijdens de coronopandemie ging Poetin in strikte zelfisolatie, en later hield hij heel veel afstand van buitenlandse leiders door beiden aan het andere uiteinde van een enorm lange tafel te gaan zitten.

Vladimir Poetin ontvangt op 7 februari 2022 zijn Franse collega Emmanuel Macron in Moskou. Foto: Kremlin Press Office/Anadolu Agency via Getty Images

Poetin is de hele maand september 2021 niet in het openbaar gezien. In medische kringen wordt gezegd dat hij een gecompliceerde behandeling moest ondergaan vanwege een schildklierziekte, bericht Proekt.

Het gezicht van de president is op recente foto's opmerkelijk opgezwollen, wat leidt tot speculaties dat hij steroïden gebruikt. Die worden vaak ingezet bij de behandeling van schildklierkanker.

Het Kremlin heeft in het verleden meerdere malen geweigerd vragen te beantwoorden over de gezondheid van Poetin, waarbij een woordvoerder in 2020 nadrukkelijk verklaarde dat zijn gezondheid "uitstekend" was.

LEES OOK: Elon Musk blijft Vladimir Poetin uitdagen met tweets over een tweegevecht en poseert met vlammenwerper