Het Russische ministerie van Defensie gaf donderdag video’s vrij van de vijf nieuwe wapensystemen.

Dit zijn de systemen waarover president Poetin in maart opschepte toen hij zei dat Amerikaanse raketten in vergelijk ermee “ineffectief” zijn.

Poetins nieuwste verzameling wapentuig bestaat uit onder meer een nieuwe intercontinentale ballistische raket, een kruisraket met mondiaal bereik, een nucleaire torpedo, een hypersonische vliegtuigraket die kernkoppen kan dragen en een laser.

“Ze bleven ons negeren”, aldus Poetin in zijn inaugurele rede over het Westen nadat hij de wapens had beschreven. “Toen wilde niemand naar ons luisteren. Nu wel.”

Hoewel Poetin tijdens zijn toespraak de mond vol had over wat de wapens allemaal wel niet kunnen, zijn velen sceptisch over sommige systemen.

Bekijk hier de onlangs gepubliceerde Russische video's van het Russische ministerie van Defensie en lees wat we er allemaal van weten:


1. RS-28 Sarmat intercontinentale ballistische raket

Foto: Screenshot/YouTube via Russische ministerie van Defensie

De Sarmat is een door vloeibare brandstof aangedreven intercontinentale ballistische raket waarvan Poetin zegt dat hij een onbeperkt bereik heeft en alle luchtafweersystemen te snel af is.

Als opvolger en vervanger van de SS-18 Satan wordt de Sarmat vanuit een silo gelanceerd. De Sarmat kan verschillende ladingen vervoeren: 10 grote kernkoppen of 16 kleinere en enkele combinatiemogelijkheden.

Naar verluidt is de raket eind maart met succes getest en zal de Sarmat rond 2020 of 2021 ingezet worden.

Lees hier meer over de Sarmat.


Bekijk hier de Russische video over de Sarmat:


2. Poseidon, een nucleaire torpedo

Foto: Screenshot/YouTube via het Russische ministerie van Defensie

De Poseidon is een nucleaire torpedo die onder water hoge snelheden kan halen. En die schijnbaar zijn nucleaire evenknie niet kent.

Anders dan andere nucleaire wapens, waar blijvende radioactiviteit een gevaarlijke bijkomstigheid is, gebruikt de Poseidon radioactief afval om de vijand te ontmoedigen, bang te maken en te straffen. Voor tientallen jaren.

Naar verluidt is de torpedo namelijk ingekapseld in kobalt dat bij een explosie radioactief materiaal vasthoudt - en daarmee ioniserende straling verspreidt. Volgens een Amerikaanse analist duurt het ongeveer 53 jaar voordat kobalt z'n gevaarlijke stralingsniveau verliest.

RIA Novosti meldde donderdag dat de tests met de Poseidon "voltooid" waren.


Bekijk hier de Russische video van de Poseidon:


3. Burevestnik-kruisraket

Foto: Screenshot/YouTube via het Russische ministerie van Defensie

In zijn toespraak in maart noemde Poetin de Burevestnik een "kruisraket met mondiaal bereik".

Tussen november 2017 en februari 2018 is de raket echter viermaal zonder succes getest, aldus CNBC. In mei werd de raket opnieuw getest, toen vloog hij maar 35 kilometer.


Bekijk hier de Russische video van de Burevestnik:


4. Kh-47M2 "Kinzhal" hypersonische raket

Foto: Screenshot/YouTube via het Russische ministerie van Defensie

De Kinzhal, Russisch voor 'dolk', is een kruisraket die vanuit een vliegtuig gelanceerd wordt en die met kernkoppen uitgerust kan worden. De raket werd in maart met succes vanuit een MiG-31BM jachtvliegtuig gelanceerd.

Volgens de Russen heeft de raket een topsnelheid van Mach 10, een bereik van 1.931 kilometer en kan de raket zelfs manoeuvreren op hypersonische snelheid (in de regel geldt Mach 5 als hypersonisch, vijf keer zo snel als het geluid, red.). Tel daarbij op dat een MiG 2.993 kilometer kan vliegen zonder bij te tanken en je hebt een intercontinentaal bereik.

Verschillende rapporten weerspreken deze claims echter. Tyler Rogaway van The War Zone vergeleek de Kinzhal zelfs met Ruslands ballistische raket Iskander .

De nieuwe video van het Russische ministerie van Defensie laat zien hoe een Kinzhal door een Tu-22 wodt vervoerd - iets wat het bereik van de raket aanzienlijk vergroot.

Lees hier meer over de specs van de Kinzhal.


Bekijk hier de Russische video van de Kinzhal:


5. De hypersonische Avangard-raket

Foto: YouTube via het Russische ministerie van Defensie

De Avangard word naar verluidt gelanceerd vanaf óf een UR-100UTTKh óf een RS-28 intercontinentale ballistische raket.

De Avangard schijnt uitgerust te zijn met een thermonucleaire kernkop met een kracht van meer dan twee megaton, aldus The National Interest.

Enkele weken nadat Poetin het bestaan van de Kinzhal onthulde, werd de Amerikaanse luchtmachtgeneraal John E. Hyten, de commandant van het US Strategic Command, gevraagd naar het Amerikaanse antwoord op hypersonische raketten.

"We hebben geen antwoord op zulke wapens", zei Hyten.

Rusland claimt de raket in 2019 operationeel te hebben, maar veel analisten zijn daar sceptisch over.


Bekijk hier de Russische video van de Avangard:


6. Peresvet-laser

Foto: Screenshot/YouTube via het Russische ministerie van Defensie

Wat de Peresvet-laser allemaal kan is omgeven met mysteries, maar het Russische staatspersbureau TASS meldde dat ze "gestationeerd zijn en dat ze binnen afzienbare tijd operationeel zijn."

Het Defence Blog speculeerde dat het laser jammers zouden kunnen zijn, maar twee Russische analisten suggereerden dat de laser gebruikt wordt voor luchtafweergeschut en ter bescherming van raketten.


Bekijk de Russische video van de Peresvet: