Het Russische oppositielid Boris Nadezjdin mag niet meedoen aan de presidentsverkiezingen. The Moscow Times bericht dat de kiesraad hem heeft uitgesloten van deelname. Er zouden fouten zijn aangetroffen in de handtekeningen die hij moest verzamelen om op het stembiljet te komen.

Nadezjdin maakte via sociale media bekend dat hij zich niet als kandidaat mocht registreren. Hij heeft aangekondigd dat besluit aan te vechten in de hoop het alsnog tegen president Vladimir Poetin te kunnen opnemen. Nadezjdin wil naar het Russische hooggerechtshof stappen.

Het oppositielid had 100.000 handtekeningen van aanhangers nodig om op het stembiljet te komen. De kiesraad keurde er volgens The Moscow Times uiteindelijk 95.587 goed. De kiesraad had al duidelijk gemaakt dat veel handtekeningen voor Nadezjdin om uiteenlopende redenen ongeldig waren. Dat werd gezien als een teken dat zijn verkiezingsdeelname geblokkeerd zou worden.

Het oppositielid staat bekend als anti-oorlogskandidaat die een einde wil maken aan de strijd in Oekraïne. Russen stonden publiekelijk in de rij om handtekeningen voor hem te zetten. Rusland gaat volgende maand naar de stembus.

Kiescommissie blokkeert deelname oppositielid aan presidentsverkiezingen in Rusland

De Russische kiescommissie stelde maandag vast dat 15 procent van de ingeleverde handtekeningen voor Nadezjdin ongeldig is, meldde de politicus zelf. Het genoemde percentage lag drie keer hoger dan de toegestane foutmarge bij het inleveren van steunbetuigingen.

De 60-jarige Nadezjdin maakte sowieso nauwelijks kans om de verkiezingen daadwerkelijk te winnen, maar door zijn deelname hebben Russen wel de kans om hun stem tegen de oorlog in Oekraïne te laten horen. Hij heeft zich daar zeldzaam kritisch over uitgelaten en wil de 'speciale militaire operatie' stopzetten.

De kiescommissie sluit in Rusland vaker mensen uit die kritisch zijn op het regime. De overige kandidaten zijn allemaal Kremlingezind.

Oppositieleider Aleksej Navalni heeft landgenoten eerder al opgeroepen hun ongenoegen duidelijk te maken door allemaal op het middaguur te gaan stemmen. Zo kan volgens de politicus, die in een strafkolonie zit en niet meedoet, een duidelijk signaal worden afgegeven zonder het risico op arrestatie. Hij noemde het via sociale media een protestactie tegen Poetin waar alle Russen in de buurt van hun huis aan kunnen deelnemen.

LEES OOK: Waarom financiële markten geen nieuwe energiecrisis zien ontstaan door de oorlog in Oekraïne