De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Amerikaanse collega Donald Trump een officiële WK-bal gegeven tijdens de gezamenlijke persconferentie na hun ontmoeting in de Finse hoofdstad Helsinki.

Poetin zei dat hij de bal gaf omdat de Verenigde Staten in 2026 samen met Canada en Mexico het WK Voetbal gaan organiseren.

“Meneer de president, ik geef u deze bal en nu ligt de bal bij u”, zei Poetin en kreeg de lachers daarmee op zijn hand.

De opmerking kwam nadat een journalist aan het WK refereerde en een voetbalmetafoor gebruikte door te zeggen dat Poetin aan de bal was. In het Engels heeft de uitdrukking ‘de bal ligt bij u’ een dubbele lading, want  je zegt ‘the ball is on your court’ en court is behalve veld ook rechtszaal.

Lees ook op Business Insider

Trump gooide de bal direct naar first lady Melania Trump en zei dat hij hem aan zijn 12 jaar oude zoon Barron zou geven.

“Deze gaat naar mijn zoon Barron. Melania? Hier is ‘ie”, zei Trump tegen zijn vrouw Melania die de bal probleemloos ving.

Donald Trump tossing World Cup ball to Melania

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Melania moest lachen en legde de bal op haar schoot.

In Rusland is zondag het WK Voetbal 2018 afgesloten. Frankrijk ging er in de finale tegen Kroatië in Moskou met de wereldbeker vandoor. Voordat de VS, Mexico en Canada in 2026 gastheer zullen zijn van het WK is in 2022 eerst Qatar aan de beurt.

De gezamenlijke persconferentie van Trump en Poetin kwam na hun topontmoeting in de Finse hoofdstad Helsinki. Volgens de Amerikaanse president is er uitgebreid gesproken over de onenigheid die op sommige gebieden bestaat tussen de landen. Trump zei geen reden te hebben om te geloven dat Rusland probeerde de Amerikaanse presidentsverkiezing te beïnvloeden

Tijdens de ontmoeting die twee uur duurde waren alleen Trump, Poetin en vertalers aanwezig. Het Witte Huis had 90 minuten ingepland voor het gesprek.