De Russische president Vladimir Poetin doet mee aan de presidentsverkiezingen van 2024, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Hoewel Poetins deelname verwacht werd, liet de officiële bevestiging op zich wachten. “Er is geen andere manier”, aldus Poetin.

“Ik heb er verschillend over gedacht op verschillende momenten, maar dit is een tijd waarin een beslissing moet worden genomen”, zei Poetin. “Ik zal mij verkiesbaar stellen voor het presidentschap van de Russische Federatie.”

De verkiezingen duren van 15 tot en met 17 maart, maakte de overheid vrijdag bekend. Door een grondwetswijziging in 2020 kan de 71-jarige Poetin mogelijk nog tot 2036 aanblijven als president. Hij leidt het land al onafgebroken als president of als Minister-president sinds 1999.

Poetin is de gedoodverfde winnaar. Bijna alle oppositie in Rusland wordt onderdrukt. Een van Poetins voornaamste tegenstanders Aleksej Navalni werd in 2021 opgesloten, nadat hij in 2020 werd vergiftigd door de Russische veiligheidsdienst FSB, maar de vergiftiging overleefde. De Russische overheid bestempelt steeds meer ngo’s, nieuwsmedia en oppositiefiguren als staatsgevaarlijk.

LEES OOK: De economie van Rusland staat er slecht voor, ongeacht wat het Kremlin beweert, volgens een Russische econoom