Artificiële intelligentie en andere technologische innovaties zullen de wereld in de komende decennia opnieuw een drastisch ander aanzien geven.

In de zesde aflevering van de podcast The Next Move, gepresenteerd door Diederik Heinink, spreken CEO’s Martijn Bertisen van Google Nederland en Ron Vrijmoet van ai-startup Deus over hoe Nederland en Europa technologische kansen kunnen benutten.

In China en de VS gaan de ontwikkelingen momenteel sneller, dus er is werk aan de winkel.

In de zesde aflevering van de podcast The Next Move gaan CEO’s Martijn Bertisen van Google Nederland en Ron Vrijmoet van ai-startup Deus in gesprek over technologische innovatie, artificial intelligence en het beleidsklimaat in Nederland en Europa.

Bertisen, die na een verblijf van ruim vijftien jaar in het Verenigd Koninkrijk sinds medio 2020 is aangetreden als topman van Google in Nederland, benadrukt dat de Nederlandse economie met miljarden kan groeien, als kunstmatige intelligentie breed wordt ingezet in het bedrijfsleven, inclusief het mkb. “Daar is wel een forse investering voor nodig.”

Na de Brexit liggen er volgens Bertisen ook kansen voor Nederland om een voortrekkersrol te spelen bij het vormgeven van een Europese digitale agenda, samen met onder meer Ierland en de Scandinavische landen. “We zijn het er allemaal over eens dat er goede regelgeving nodig is op het gebied van artificial intelligence en privacy. Maar het moet wel regelgeving zijn die ook de ruimte biedt om de mogelijkheden van ai te benutten en die marktinnovatie ondersteunt.”

Vrijmoet, die eerder de bouwer van mobiele apps voor bedrijven Mobgen opzette en deze in 2016 verkocht aan consultant Accenture, wil met de nieuwe ai-startup Deus laten laten zien hoe je kunstmatige intelligentie op een positieve en ethische manier kunt gebruiken om problemen op te lossen.

Hij constateert wel dat Nederland en Europa achterlopen, vergeleken met grote landen als China en de Verenigde Staten. “China heeft het voordeel dat ze met veel grotere datasets werken en minder aan regelgeving gebonden zijn. Daarmee wil ik niet zeggen dat er geen regelgeving moet zijn, maar we moeten in Nederland en Europa zorgen dat er genoeg mogelijkheden zijn om de technologie te ontwikkelen. Op dit moment gaat dat niet hard genoeg.”

Vrijmoet vindt ook dat specifiek in Nederland de houding ten aanzien van technologie en ai in de politiek en media te negatief is. “Het uitgangspunt is vaak: er zal wel wat mis zijn met de privacy. Als je in Nederland een voorloper wilt worden op het gebied van innovatie en technologie, dan moet dat genuanceerd gaan worden. Natuurlijk moet de wetgeving goed zijn en er moet op privacy worden gelet. We willen geen Chinese toestanden, maar het moet niet zo zijn dat je als techpartij onmiddellijk in het verdachtenhoekje zit.”

Beluister hieronder de vijfde aflevering van de podcast The Next Move met Martijn Bertisen en Ron Vrijmoet gepresenteerd door Diederik Heinink.

Volg de podcast The Next Move en abonneer je via Spotify, Google of Apple.

The Next Move wordt in samenwerking met Rotterdam School of Management, Erasmus University gemaakt. Wil jij het maximale halen uit je carrière of bedrijf? Volg dan een korte training of parttime MBA. Kijk wat het beste bij jou past op RSM.nl/thenextmove

Beluister ook: Podcast The Next Move met Lex Hoefsloot (Lightyear) en Quinten Selhorst (Felyx): waarom de elektrische auto nog veel beter moet om breed draagvlak te krijgen