Het kabinet belooft vaart te maken met een plan om pensioenfondsen en verzekeraars meer geld te laten te steken in de Nederlandse economie.

Het kabinet komt nog voor de zomer met uitgewerkte plannen voor een nationale investeringsinstelling. Die moet ervoor zorgen dat pensioenfondsen en verzekeraars een groter deel van hun vermogen beleggen in de Nederlandse economie. Een woordvoerder van minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dat dinsdag gezegd.

Eerder zei PvdA-leider Diederik Samsom dat het te lang duurt voor de investeringsinstelling van de grond komt. Het kabinet laat het ,,te veel afweten”, zei hij tegen BNR.

Samsom spoorde de verantwoordelijke ministers Kamp, Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) aan meer haast te maken. Als pensioenfondsen en verzekeraars meer in Nederland investeren, levert dat banen op, verwacht hij.

Samsom: pensioenfondsen moeten aan Nederland denken

Samsom wees erop dat de pensioenfondsen een gezamenlijk vermogen hebben van zo’n 1000 miljard euro. ,,Dat wordt nu belegd in Miami en waar dan ook.” Als 1 procent in Nederland wordt belegd, gaat het om 10 miljard, aldus de PvdA-leider.

Volgens premier Mark Rutte verschillen de PvdA-leider en hij niet van mening. ,,Op dit punt trekken Diederik Samsom en het kabinet aan hetzelfde touw.'' Als het om snelheid en tempo gaat denken wij hetzelfde, aldus de premier. Hij zei de woorden van Samsom te zien als aansporing.

Asscher, net als Dijsselbloem een PvdA'er, zei het ongeduld van Samsom te delen. Hij wees erop dat de plannen goed uitgewerkt moeten worden en dat dat tijd vergt. Asscher onderstreepte dat Kamp de leiding heeft bij het project. VVD'er Kamp trok eerder oud-bankier Jan van Rutte aan voor het opzetten ervan.

CDA-leider Sybrand Buma wil een Kamerdebat aanvragen over de uitlatingen van Samson. ,,Het CDA is het eens met Samsom dat het kabinet het volledig laat afweten als het erom gaat de werkgelegenheid te stimuleren door pensioenfondsen in staat te stellen meer in Nederland te investeren.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl