Het Pioppi-dieet is enorm populair. Het boek van de Britse cardioloog Aseem Malhotra en voormalig atleet en filmmaker Donald O’Neill voert al weken de bestsellerlijsten aan.

Het Pioppi-dieet is vernoemd naar het Zuid-Italiaanse plaatsje Pioppi, waar de inwoners opvallend oud worden met hun traditionele Mediterraanse voedingspatroon. Maar het eetplan van Malhotra en O’Neill wijkt op sommige af van het Mediterraanse eetpatroon.

Zo raadt het dieet af om koolhydraten te eten. Kokosolie, roomboter, vis, rode wijn en eieren zijn volgens de opstellers wel goed voor je.

Malhotra en O’Neill stellen dat het niet alleen een dieet is, maar een ‘lifestyleplan’ waarmee je in drie weken kunt afvallen en het risico op diabetes en hart- en vaatziekten kunt verkleinen.

Maar hoe gezond is het Pioppi-dieet echt? Het Voedingscentrum heeft het dieet kritisch bekeken en met wetenschappelijke inzichten vergeleken. En de conclusie is duidelijk: het Pioppi-dieet is geen goed idee.

Wie het populaire Pioppi-dieet volgt, krijgt te weinig voedingsvezels en vitamine B binnen en juist te veel verzadigd vet, vlees en eieren.

Koolhydraten mijden niet verstandig

Het in het boek gepromote idee om koolhydraten te mijden, is volgens het centrum niet verstandig. Producten als brood, pasta, rijst en aardappelen leveren onder meer belangrijke vitamines, mineralen en vezels. En koolhydraten zijn een goede energiebron.

Lees ook op Business Insider

“Mogelijk heeft een koolhydraatarm dieet op de korte termijn een positief effect op de bloedsuikerwaarde van patiënten met diabetes type 2”, erkent het Voedingscentrum wel. “Maar erg duidelijk zijn de verschillen met een vetarm dieet niet.”

In het boek wordt aangeraden tien eieren per week te eten. De schrijvers stellen geen maximum aan vlees. Ook dat vindt het Voedingscentrum allebei niet aan te raden.

Te veel vlees wordt in verband gebracht met allerlei ongezonde effecten, van beroertes tot kanker. Twee à drie eieren per week is genoeg, vindt het Voedingscentrum, vegetariërs kunnen een eitje meer tikken.

Glas rode wijn per dag

Verder raadt het Pioppi-dieet aan om dagelijks een glas rode wijn te drinken. Dat zou goed zijn voor het hart. Maar volgens het Voedingscentrum is dat nooit bewezen.

Kokosolie en roomboter gebruiken, zoals wordt aangeraden in het boek, is volgens het advies minder gezond dan bakken in olijf- of zonnebloemolie.

“Sommige aanbevelingen in het Pioppi-dieet komen overeen met de Schijf van Vijf”, schrijft het Voedingscentrum. “Het kiezen voor olijfolie, groente, fruit, ongezouten noten en het drinken van water zijn voorbeelden van producten die passen binnen een gezond eetpatroon. Een andere overeenkomst is het advies om producten met toegevoegde suikers, zoals frisdrank, koek en snoep, niet te veel te eten.”

Maar voor gezonde mensen raadt het Voedingscentrum een dieet met weinig koolhydraten en veel vetten niet aan.

LEES OOK: Kokosolie gezond? Deze Harvard-hoogleraar ontkracht de mythe en noemt het ‘puur vergif’