Instapaper, een app waarmee je artikelen op kunt slaan om ze op een later moment te lezen, is overgenomen door prikbordsite Pinterest.

Dat maakte Instapaper dinsdag bekend op hun blog zonder financiële details te noemen. Het team achter de app blijft Instapaper verder ontwikkelen, maar gaat ook werken aan het verbeteren van Pinterest.

Instapaper werd in 2008 opgericht door de bekende programmeur Marco Arment. Destijds was het een van de eerste diensten waarmee je artikelen op kunt slaan om ze later op een ander apparaat te lezen, zoals een smartphone, tablet of e-reader. In de jaren erna zijn er concurrenten bijgekomen, zoals Readability en Pocket.

Onderdeel van Pinterest

In 2013 verkocht Arment zijn bedrijf aan de Amerikaanse startupfabriek Betaworks voor een onbekend bedrag. Nu krijgt Instapaper met Pinterest opnieuw een nieuwe eigenaar.

Het acht jaar oude Pinterest groeide in korte tijd uit tot een van de grootste sociale netwerken ter wereld, met inmiddels meer dan 100 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Het bedrijf haalde 1,3 miljard dollar aan financiering op en is gewaardeerd op 11 miljard dollar.

Met Pinterest kunnen mensen digitale plakboeken maken van dingen die ze leuk vinden. Ook is het mogelijk om artikelen op te slaan. Met de overname van Instapaper lijkt het erop dat het bedrijf die functionaliteit uit wil breiden.

Strijd met Pocket

Vraag is of Instapaper als zelfstandige dienst nog verder kan groeien. Geld verdienen gebeurt via een freemium model: het installeren van de app is gratis, voor extra's moet je betalen (2,99 euro per maand).

Concurrent Pocket heeft eenzelfde model, maar is inmiddels vele malen groter qua aantal gebruikers. Exacte aantallen geven de bedrijven niet, maar het aantal downloads in Google's Play Store geeft een idee: tussen de 100.000 en 500.000 voor Instapaper, tussen de 10 miljoen en 50 miljoen voor Pocket.

Instapaper staat stil

Daarnaast is Instapaper de laatste jaren nauwelijks verder ontwikkeld: het is vooral geschikt om artikelen te lezen. De laatste grote update van de app is inmiddels meer dan een jaar geleden. Dat het team deels aan de slag gaat voor Pinterest spreekt wat dat betreft boekdelen: op grote veranderingen hoeven we waarschijnlijk niet te rekenen.

Pocket daarentegen heeft veel functies toegevoegd. Zo is het mogelijk om video's op te slaan voor later en kun je mensen en hun aanbevelingen volgen.

Met zo'n geduchte concurrent als marktleider Pocket is een overname door een grote partij als Pinterest voor Instapaper een logische stap.