De internationale transportvakbond ITF eist dat het grootste schip ter wereld de ‘Pieter Schelte’ een andere naam krijgt.

Het schip is vernoemd naar de Nederlander Pieter Schelte Heerema (1908-1981), die als officier dienst deed in de Waffen-SS en daarvoor na de oorlog werd veroordeeld tot een gevangenisstraf. Nadien werd hij actief in de offshore-industrie.

De ITF noemt het een schande dat het Zwitsers-Nederlandse offshorebedrijf Allseas zijn schip heeft vernoemd naar een “veroordeelde nazi-oorlogsmisdadiger”. Een van de zoons van Pieter Schelte Heerema is de topman van Allseas. Een woordvoerder van Allseas zei in reactie dat het bedrijf niet van plan is de naam van het schip te veranderen.

ITF is online een petitie gestart waarin olie- en gasbedrijf Shell wordt opgeroepen het schip niet in te huren als het mammoetschip geen andere naam krijgt. Shell wil het vaartuig inzetten bij de ontmanteling van booreilanden (Brentplatforms) in de Noordzee.

Oliereus Shell vindt naam ongepast

Shell liet via een woordvoerder weten kennis te hebben genomen van de petitie, maar nog niet direct door ITF te zijn benaderd.

Het olieconcern bestempelde de naam van het schip als "ongepast". "We hebben onze zorgen geuit bij Allseas en gevraagd een naamsverandering in overweging te nemen. Maar de naam van het schip is een zaak van Allseas en het is aan hen om de naam te rechtvaardigen", aldus Shell.

Schip kost 1,3 miljard euro

De Pieter Schelte, 382 meter lang en 124 meter breed, meerde eind vorig jaar aan in de Rotterdamse haven bij de Tweede Maasvlakte om te worden afgemonteerd. Met het schip, dat 1,3 miljard euro kost, kan Allseas olieplatformen optillen en naar de wal vervoeren. Meestal gebeurt dat in delen; met de Pieter Schelte kan het in één keer.

Allseas is het bedrijf van de Nederlandse multimiljonair Edward Heerema. Het schip is vernoemd naar zijn vader, Pieter Schelte Heerema, een pionier in de offshore-industrie. Al in 1987 begon Heerema met het ontwerp van het hefschip, maar de markt was er toen nog niet klaar voor. Ruim een kwart eeuw later is het eerbetoon aan Heerema’s vader eindelijk werkelijkheid geworden.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl