Na de openingsbel op de Amsterdamse beurs duikelde Philips Lighting 4,5 procent omlaag. Het voormalig onderdeel van Philips krabbelde later iets op.

Volgens analisten van KBC en ING heeft het bedrijf het afgelopen kwartaal een tegenvallende omzet geboekt. De omzet van Lighting was 4 procent lager dan algemeen werd verwacht.

Daarnaast waarschuwde het bedrijf dat voor later dit jaar voorspelde terugkeer van de groei van de verkopen langer op zich zal laten wachten. Mogelijk zal heel 2017 op dat vlak zelfs geen plus laten zien, vooral door moeilijke omstandigheden in Turkije en het Midden-Oosten.

De opbrengsten kwamen uit op ruim 1,7 miljard euro, bleek donderdag uit een handelsbericht. Dat is 5,4 procent minder dan de 1,8 miljard euro die een jaar eerder in de boeken werd gezet. Op vergelijkbare basis daalde de omzet met 3,3 procent, voornamelijk door slechtere marktomstandigheden in het Midden-Oosten en Turkije.

In het tweede kwartaal slonken de vergelijkbare verkopen nog met 1,5 procent op jaarbasis. De krimp was destijds minder dan in de voorgaande kwartalen en wees er volgens Philips Lighting op dat het bedrijf op koers lag om in de loop van 2016 een positieve ontwikkeling in de verkopen te kunnen laten zien.

Dat lukt dus niet. Lighting anticipeert momenteel op zwakkere marktomstandigheden in enkele Europese landen, het Midden-Oosten en Turkije. Dat zal zijn weerslag hebben op een terugkeer naar een positieve vergelijkbare omzetgroei, tot in 2017. Wel zegt het concern "op koers'' te liggen voor een groei op jaarbasis van de operationele winstgevendheid.

Ebitamarge verbeterd

Lighting rapporteerde in het derde kwartaal een bedrijfsresultaat (ebit) van 93 miljoen euro en een nettowinst van 51 miljoen euro. Het nettoresultaat is daarmee met meer dan 30 procent gekrompen. Lighting wijst erop dat er de afgelopen tijd voor 30 miljoen euro aan lasten werden genomen voor onder meer merklicenties en afsplitsingskosten.

ING legde de nadruk op de aangepaste ebitamarge, die veel sterker was dan verwacht. De bank verwacht dat de algemene prognoses voor de marge voor heel 2016 zullen worden verhoogd.

Analist Nigel van Putten tekende daarbij wel aan dat de verbetering afgelopen maanden vooral was te danken aan de ontwikkelingen bij de traditionele lampen en dat die lijn niet zomaar kan worden doorgetrokken. LED en Home toonden echter ook verbetering, wat aangeeft dat het bedrijf ruimte heeft voor verdere groei richting de gestelde doelen, aldus ING.

Volg de koers van Philips Lighting realtime op finanzen.nl.