Het aandeel Philips Lighting staat vrijdagochtend 4,3 procent in de plus dankzij beter dan verwachte resultaten.

Het bedrijf heeft het eerste kwartaal van het jaar afgesloten met een hogere winst op een nagenoeg stabiele omzet. Vooral de op led gebaseerde omzet deed het goed. De verkopen bij die tak, die volgens het lichtbedrijf momenteel goed is voor circa 61 procent van de totale omzet, steeg met bijna een vijfde ten opzichte van een jaar eerder.

De omzet van Lighting kwam in de verslagperiode uit op 1,7 miljard euro. Dat betekende een daling van nog geen procent ten opzichte van een jaar eerder. De winst werd flink opgevoerd van 14 miljoen euro een jaar geleden naar 61 miljoen euro over de afgelopen drie maanden.

AEX

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 0,1 procent hoger op 512,30 punten. De MidKap won 0,7 procent tot 753,44 punten. Frankfurt steeg 0,2 procent en Londen was vlak. Parijs verloor echter 0,4 procent, mede door onrust na de aanslag van donderdagavond in de Franse hoofdstad. Ook wordt uitgekeken naar de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen op zondag.

Bij de kleinere fondsen op het Damrak was Wessanen een uitschieter met een plus van ruim 8 procent. De cijfers van de verkoper van natuurlijke levensmiddelen waren beter dan verwacht.

Chiptoeleverancier ASMI won bij de middelgrote fondsen 3,5 procent. Volgens ASMI steeg de orderontvangst in het eerste kwartaal naar een recordniveau en wordt ook voor het tweede kwartaal op een flinke instroom van nieuwe orders gerekend.

In hoofdindex AEX was ArcelorMittal koploper met een winst van 2,6 procent. De Amerikaanse president Trump kondigde aan onderzoek te laten doen naar de import van buitenlands staal vanwege zorgen over de nationale veiligheid. Mogelijk kunnen daardoor importbeperkingen worden opgelegd, met name op Chinees staal. Dat zou gunstig zijn voor ArcelorMittal dat veel fabrieken heeft in de Verenigde Staten en dus zou profiteren van importrestricties.

Europa

In Londen moest Reckitt Benckiser een verlies slikken van 2 procent. De Britse producent van medicatie, schoonmaakmiddelen en drogisterijartikelen heeft in het eerste kwartaal de vergelijkbare omzetgroei zien stagneren. De maker van onder meer Durex-condooms en Nurofen-pijnstillers waarschuwde dat de marktomstandigheden uitdagend blijven.

Het Franse zuivelbedrijf Danone ging in Parijs 2,4 procent omlaag na een tegenvallend cijfer over de verkopen.

De euro noteerde 1,0729 dollar, tegen 1,0767 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 50,63 dollar. Brent daalde licht tot 52,93 dollar per vat.