• Zorgtechconcern Philips heeft opnieuw een fors  bedrag opzij moeten zetten vanwege de terugroepactie van apparaten voor slaapapneu. Het gaat hierbij om 165 miljoen euro.
  • Philips had in het eerste kwartaal van dit jaar ook last van lockdowns in China die zorgden voor toeleveringsproblemen.
  • Per saldo leed Philips een verlies van 152 miljoen euro  in de eerste drie maanden van 2022.
  • Lees ook: Structureel hogere grondstofprijzen? Dit zijn de kansen voor het aandeel ArcelorMittal

Medisch technologiebedrijf Philips heeft opnieuw geld opzijgezet voor de terugroepactie rond apneu-apparaten. Het gaat om nog eens 165 miljoen euro, omdat er meer apparaten in aanmerking blijken te komen voor herstel, meldt het bedrijf bij zijn resultaten over het eerste kwartaal.

Ook zijn de kosten voor reparaties gestegen. Alles bij elkaar heeft Philips nu bijna 900 miljoen euro gereserveerd voor de hersteloperatie.

De Philips-beademingsapparaten voor patiënten met slaapapneu bevatten een isolatieschuim dat kan verbrokkelen en daardoor gevaarlijk kan zijn voor gebruikers. Daarnaast kan het isolatiemateriaal, als het in aanraking komt met bepaalde schoonmaakmiddelen, een giftige stof afgeven.

Beleggers reageerde negatief op de resultaten van Philips en stuurden het aandeel maandagochtend 9 procent omlaag.

Philips geraakt door toeleveringsproblemen in China

Afgezien van de terugroepactie had Philips het lastig vanwege toenemende leveringsproblemen. Die werden de afgelopen tijd verergerd door de corona-uitbraken in Chinese steden als Shenzhen en Shanghai. Daarnaast namen materiaalkosten en energieprijzen toe als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Van de 97 miljoen euro die Philips aan kosten bespaarde, bleef door de gestegen kosten netto maar 8 miljoen euro voordeel over.

De omzet van Philips kwam uit op 3,9 miljard euro. In vergelijking met de eerste drie maanden van vorig jaar betekende dat een lichte daling, wat volgens topman Frans van Houten eigenlijk volledig veroorzaakt is door de stop van de verkopen van de apparaten voor slaapapneu. "We zijn nu volledig gericht op het oplossen van de problemen. Het is ethisch niet te verklaren als we daar niet al onze capaciteit voor zouden benutten."

Eind dit jaar zou 90 procent van de apparaten hersteld moeten zijn en kan Philips de productie van nieuwe apparaten weer hervatten.

De orders bij andere onderdelen stroomden sneller dan verwacht binnen bij Philips. Zo waren mri-scanners operatiekamers, maar ook elektrische tandenborstels populair. Het orderboek is dan ook ongeveer een derde meer waard dan een jaar eerder. Al waarschuwt Van Houten dat door leveringsproblemen die bestellingen mogelijk minder makkelijk kunnen worden afgeleverd.

Onder de streep was er een verlies van 152 miljoen euro over de voortgezette activiteiten. Een jaar eerder was er een min van 34 miljoen euro.

LEES OOK: Beurs krijgt tik: waarom het niet slim is om nu te gaan bodemvissen