YouTube-ster PewDiePie “gruwt ervan” dat de verdachte van de terroristische aanslag op twee Nieuw-Zeelandse moskeeën in de stad Christchurch zijn naam noemde tijdens een livestream van de massaschietpartij.

Felix Kjellberg, zoals de Zweedse YouTube-ster echt heet, was geschokt toen hij hoorde dat de verdachte kijkers aanmoedigde om zich te “abonneren op PewDiePie”. In diezelfde video is te zien hoe de dader mensen herhaaldelijk neerschiet in een islamitisch gebedshuis.

Bij de aanslag kwamen al zeker 49 mensen om. Het is daarmee de dodelijkste massaschietpartij in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland.

“Ik hoorde zojuist het tragische nieuws over Christchurch”, twitterde Kjellberg vrijdag. “Ik word er misselijk van dat deze persoon mijn naam noemt. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers, families en iedereen die geraakt is door deze tragedie.”

Lees ook op Business Insider

PewDiePie is met bijna negentig miljoen volgers de populairste YouTube-persoonlijkheid in de wereld. Zijn fans roepen andere mensen op om hem deze felbegeerde status te laten behouden.

Kjellberg maakte op zijn eigen YouTube-kanaal racistische, anti-semitische en nationalistische opmerkingen, maar die waren volgens hem ironisch bedoeld. De opmerkingen kostten hem wel lucratieve deals met bedrijven als Disney.

Waarom de verdachte van de terroristische aanslag PewDiePie noemt, is dan ook niet geheel duidelijk. In een manifest dat de man achter heeft gelaten als verantwoording voor zijn daden, schrijft hij over de ambitie om zoveel mogelijk aandacht met de massamoord te krijgen. Kjellberg en zijn miljoenenpubliek erbij halen, lijkt een geschikt middel om dat te doen.