Een groep van 100 zelfstandige pomphouders begint een nieuwe keten van tankstations, met de naam Peut. De eerste vestiging in het Zuid-Hollandse Moordrecht opent vrijdag. Peut streeft ernaar om binnen een paar jaar 300 pompstations te hebben.

Peut is ontstaan uit een samenwerking van 100 pomphouders die zich verenigd hebben in de inkoopcoöperatie ‘De Vrije Pomp’.  Elk lid bezet exploiteert gemiddeld twee pompstations. Veel van de leden waren tot voor kort franchisenemer bij een grote oliemaatschappij.

De nieuwe inkoopcoöperatie heeft een contract gesloten met inkoopcoöperatie Argos. Behalve dat de pomphouders samen gaan inkopen, voeren ze straks ook dezelfde merknaam en huisstijl.

Peut is een initiatief van pomphouder Ewout Klok die bekend werd doordat hij alcohol in zijn pompstations wilde verkopen. Klok verloor een proces daarover. Hij overweegt nog wel de zaak voort te zetten bij het Europees Hof.

Peut geen prijsvechter, wel goedkoop

Volgens Pieter van Gennep,  de eigenaar van het eerste Peut-pompstation dat vandaag opent in Moordrecht, worden de brandstofprijzen goedkoper omdat ze nu direct op de oliemarkt inkopen doen. “Wanneer de olieprijs lager wordt profiteren wij daar als pomphouders nu nauwelijks van. Door nu zelf onze brandstof in te kopen, kunnen we het prijsvoordeel direct doorberekenen aan de klant.”

Volgens van Gennep wordt Peut goedkoop,  maar hij claimt niet altijd de de goedkoopste te zijn. "Wij willen wel in zoveel mogelijk plaatsen de goedkoopste bemande pomp zijn. Mensen vinden het vaak ook fijn om te tanken bij een bemande pomp. Zeker in de dorpen waar nog veel zelfstandige pomphouders zitten." De pomphouders die zich bij Peut aansluiten zijn vrij om hun eigen prijzen te bepalen.

Geen Freebees of airmiles meer

Van Gennep die tot vorige week nog een BP-tankstation runde zegt dat veel ondernemers behoefte hebben aan vrijheid om in te spelen op lokale initiatieven. "Bij  BP en Shell is daar nauwelijks ruimte voor."

Op de vraag of Peut op termijn komt met een spaarsysteem zegt Van Gennep: "Dat sluit ik niet uit, al willen we het wel graag no-nonsense en laagdrempelig houden. Soms vinden mensen het ook leuker om te geven dan om iets te krijgen."

Zo gaat er bij hem van iedere liter brandstof 1 cent naar een plaatselijk goed doel of een vereniging. Van Gennep zegt dat als andere pomphouders dit idee in hun vestiging willen gebruiken ze  bij hem kunnen aankloppen. Volgens Van Gennep is de inkoopcoöperatie niet enkel bedoeld voor de inkoop van brandstoffen. "De Vrije Pomp is ook een platform om ideeën uit te wisselen en om elkaar te versterken."

De nieuwe huisstijl van de pompstations wordt groen met grijs. Daarmee ogen ze een stuk ingetogener dan bijvoorbeeld de rood gele Shell Tankstations en de felgroene BP-stations.

Volgens Van Gennep is dat een bewuste keuze: "Het ziet er zo strak uit, ik zou niet meer anders willen en mensen vinden het er ook gewoon chique uitzien. Op de vraag hoe de pomphouders op de naam Peut komen zegt hij. Eigenlijk is het gewoon een afkorting van het woord petroleum, maar het is makkelijk te onthouden, mensen kennen het nog van vroeger en daardoor klinkt het ook lekker sympathiek."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl