Peter Tuchman is al bijna vier decennia hét gezicht bij de hoogte- en dieptepunten op de beurs van Wall Street.

Tuchman, die al bijna 38 jaar bij de New York Stock Exchange werkt, is de meest gefotografeerde handelaar op de beursvloer. Zijn reacties zijn vaak letterlijk het gezicht van de grote bewegingen op de financiële markten. Zijn gezichtsuitdrukking werd ooit omschreven als het toonbeeld van “de ambities en teleurstellingen van beleggers over de hele wereld.”

Het Einstein-achtige haar, de geanimeerde persoonlijkheid, de Hermès-dassen, de geboeide reacties, meebewegend met het nieuws dat de markten opschudt: ze maken allemaal deel uit van zijn persoonlijkheid.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tuchman heeft de beurscrash van 1987 meegemaakt, de dotcomcrash van begin jaren 2000, de wereldwijde financiële crisis van 2008, de door COVID-19 aangewakkerde duikvlucht van de beurs in 2020, en recent de aanhoudende turbulentie rond banken, na het faillissement van Silicon Valley Bank afgelopen maand.

"Ik kom hier graag werken. Ik hou van de chaos, de waanzin", zegt Tuchman in een gesprek met Insider op de beurs, terwijl hij gebaart naar een groep handelaren die een bankaandeel in de gaten houden dat flinke klappen krijgt.

Tuchman beschrijft de New York Stock Exchange als "de delta van alle informatie" en de "laatst overgebleven markt van menselijke activiteiten in de wereld".

Zijn enthousiasme geldt ook de mensen die op de beurs werken. Tuchman is persoonsgericht en groet iedereen op de beursvloer bij de voornaam. Hij vertelt dat hem vaak wordt gevraagd: "Hoe komt het dat je zoveel energie hebt? Ben je niet 100 jaar oud? Je hebt meer energie dan mijn 20-jarige broer." 

Op de vraag naar zijn werkelijke leeftijd, antwoordt Tuchman: "Ik ben al negen jaar 55. Ik ben gestopt met tellen toen ik 55 werd."

Foto: TIMOTHY A. CLARY/Contributor via Getty Images

Tuchman is echter meer dan alleen de "gedreven beursman", die beleggers en media op de hoogte houdt van wat de markten op een bepaalde dag beweegt. 

Hij groeide op in New York en beschrijft zijn jeugd als een "prachtige en zeer bevoorrechte tijd". Hij was een kind van immigrantenouders en zijn vader was een bekende arts. Na zijn afstuderen aan de Riverdale Country School in de jaren '70 schreef hij zich in bij de Universiteit van Massachusetts Amherst en studeerde landbouw, internationale handel en financiën.  

In de jaren '80 werkte Tuchman als grondstofhandelaar, terwijl hij een MBA volgde aan het Baruch College. In die periode opende hij ook een platenzaak en een kunstgalerie in Bleecker Street, een straat in Lower Manhattan. De zaak heette de Corona Record Gallery, een woordspeling op de naam van de Noorse munt, en was gespecialiseerd in zeldzame jazzalbums. "Het was een druk leven," zegt hij. "Ik deed veel, ik had nog niet echt mijn richting bepaald. "

Foto: Peter Tuchman

De platenzaak moest twee jaar na de opening weer sluiten. Op dat moment was Tuchman ongeveer 30 studiepunten verwijderd van het behalen van zijn masterdiploma, maar hij besloot naar West-Afrika te verhuizen om de boekhouding te gaan doen bij Saga Petroleum, een Noorse oliemaatschappij die niet meer bestaat. 

Tuchman zegt dat hij tijdens de 18 uur durende vliegreis naar de Republiek Benin een "computerspreadsheet" maakte, genaamd Lotus 1-2-3. "Toen ik aankwam in West-Afrika was ik een computerspecialist", zegt hij. "Zo eenvoudig was het toen."

In het voorjaar van 1985 keerde hij terug naar New York, nadat hij had besloten dat het tijd was om "aan de slag te gaan". Enkele dagen na zijn terugkeer vond hij een baantje bij de New York Stock Exchange. 

Hij ervoer de aandelenbeurs destijds als een "adrenalinerijke" omgeving met "duizenden" mensen op de beursvloer. Zijn eerste dag voelde voor hem alsof hij " het paradijs had gevonden", geeft Tuchman aan.

Inmiddels is Tuchman al meer dan drie decennia werkzaam op de beurs. Gevraagd naar zijn pensioenplannen, antwoordt Tuchman: "Nooit. Absoluut nooit."

Bron: Reuters
Bron: Reuters
Brendan McDermid/Reuters

"Ik heb me op geen enkele andere plek zo thuis gevoeld, te midden van de gekte en chaos van de beurs. Daar ben ik volledig op m'n gemak."

LEES OOK: Deze exclusieve club voor superrijken, waar leden minstens $100 miljoen moeten hebben, is gebiologeerd door onsterfelijkheid