PayPal-oprichter Peter Thiel heeft in de loop der jaren veel verschillende petten op gehad: Silicon Valley-investeerder, megadonor van Donald Trump, cryptofan en politiek denker die aan de democratie twijfelt.

Daar komt nu nog een geheime rol bij: Thiel was een informant van de Amerikaanse federale politiedienst FBI.

Uit informatie van Insider blijkt dat Thiel in de zomer van 2021 als ‘confidential human source’ (CHS) informatie is gaan leveren aan de vanuit Los Angeles opererende FBI-agent Johnathan Buma. Hij is gespecialiseerd in het onderzoeken van politieke corruptie en buitenlandse beïnvloedingscampagnes. 

Charles Johnson, een zakenpartner van Thiel en een belangrijk figuur binnen de door Thiel gefinancierde radicaal-rechtse beweging, laat aan Insider weten dat hij de miljardair heeft helpen rekruteren als informant en hem heeft voorgesteld aan Buma. Een andere bron bevestigt dit.

Volgens een tweede anonieme bron zou de FBI Thiel zelfs hebben toegevoegd aan zijn formele lijst van geregistreerde informanten. De techmiljardair zou regelmatig met Buma hebben gesproken, aldus een derde bron.

FBI wil waardevolle informatie op reguliere basis

De FBI onderhoudt een vast netwerk van informanten om de georganiseerde misdaad, terroristische dreigingen en extremistische groepen in de gaten te houden. Die bronnen zijn volgens de Confidential Human Source Policy Guide van het bureau meer dan incidentele tipgevers. 

Confidential human sources gaan "een relatie aan met de FBI en die relatie zal het leven van die persoon voor altijd beïnvloeden", valt te lezen in het beleidsdocument. "Ze zullen altijd een FBI-bron of voormalig FBI-bron blijven en hun gedrag zal ook afstralen op de FBI, of dat nu positief of negatief is."

Daarom is het rekruteringsproces en het onderhouden van contact met zulke bronnen aan strenge regels gebonden en moet er door meerdere lagen toestemming worden gegeven. Alleen mensen die "op reguliere basis waardevolle informatie kunnen leveren" krijgen volgens het FBI-beleid de CHS-status.

De toen net tot president verkozen Donald Trump en Peter Thiel tijdens een bijeenkomst met grote techondernemers in de Trump Tower in december 2016. Foto: Drew Angerer/Getty Images

Als CHS kreeg Thiel een codenaam en een intern serienummer om zijn rapportages bij te kunnen houden. De informatie die hij doorgaf over buitenlandse contacten en intriges in Silicon Valley werd onder de loep genomen en "gevalideerd", mede door bevestiging te zoeken bij andere bronnen.

Thiel heeft geen gehoor gegeven aan meerdere verzoeken om commentaar van Insider. Een woordvoerder van de techmiljardair stopte met het beantwoorden van vragen toen hij te horen kreeg dat Insider wilde gaan publiceren over de relatie tussen Thiel en de FBI. Ook de nationale persafdeling van de FBI en de advocaat van agent Johnathan Buma weigerden te reageren op Insider.  

FBI zou niet geïnteresseerd zijn geweest in de politieke banden van Peter Thiel

Thiel heeft zowel de Duitse als de Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse nationaliteit. Vorig jaar werd bekend dat hij ook aan het proberen was een paspoort van Malta te bemachtigen.

In 2016 doneerde Thiel 1,25 miljoen dollar aan de campagne van Donald Trump en sprak hij op het podium van de Republikeinse Nationale Conventie zijn steun voor hem uit. Nadat Trump had gewonnen, maakte Thiel deel uit van het team dat betrokken was bij de voorbereiding en planning van de overdracht van de regering.

Johnson, die naar eigen zeggen ook informant voor Buma is geweest, zegt tegen Insider te denken dat de rapportages van Thiel aan de FBI voornamelijk beperkt bleven tot buitenlandse contacten en pogingen van buitenlandse overheden om door te dringen tot Silicon Valley. Zo heeft Thiel de FBI in het openbaar opgeroepen de banden te onderzoeken die Google zou hebben met de Chinese regering.

De FBI heeft volgens Johnson tegen Thiel gezegd niet te rapporteren over Trump of andere Amerikaanse politici.

Veel van de politici die Thiel heeft gefinancierd – waaronder Trump, senator J.D. Vance van Ohio en voormalig senaatskandidaat Blake Masters uit Arizona – hebben de FBI en de leiding van het bureau meerdere malen fel bekritiseerd. Zo beschuldigde Vance, die in totaal 15 miljoen dollar heeft gekregen van Thiel, de FBI ten onrechte van het illegaal aftappen van de telefoon van Trump en het "lastigvallen van trouwe christenen".

Verder dreigde Vance alle door president Joe Biden genomineerden voor het ministerie van Justitie te blokkeren, als vergelding voor de vervolgingen van voormalig president Trump.

Senator J.D. Vance van Ohio kwam met een serie valse beschuldigingen aan het adres van de FBI. Foto: Anna Moneymaker/Getty

Ex-senaatskandidaat Masters, die voor zijn campagne 20 miljoen dollar kreeg van Thiel, heeft de onware complottheorie verspreid dat undercoveragenten van de FBI de Capitoolbestorming van 6 januari 2021 hebben aangewakkerd. Ook beschuldigde hij de FBI-agenten die een huiszoeking deden in Trumps resort Mar-a-Lago ervan "achter Trump aan te zitten omdat ze hem haten".

Thiel is naar verluidt van plan zich afzijdig te houden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024.

Trump, Masters en Vance hebben allemaal niet gereageerd op verzoeken om commentaar van Insider.

Peter Thiel verdient aan de FBI en andere Amerikaanse overheidsdiensten

Thiel is voor een deel van zijn inkomsten afhankelijk van de FBI en andere overheidsdiensten. Zo heeft hij een aandeel van tien procent in Palantir, een databedrijf dat voor miljarden dollars aan software en gerelateerde diensten heeft verkocht aan de federale overheid, waaronder het Pentagon, de CIA, de National Security Agency en de FBI.

En in september sloot het bedrijf nog een contract van 250 miljoen dollar met het Amerikaanse leger. Dat toont volgens een financieel analist aan dat Palantir in de kern "een dienstverlener is aan de overheid". 

Thiel financiert ook Boldend, een spywarebedrijf dat zichzelf profileert als de Amerikaanse concurrent van de Israëlische NSO Group. Volgens Forbes heeft de FBI producten van NSO getest en gekocht

Johnson, die de banden tussen Thiel en de FBI heeft onthuld, is ook een techinvesteerder en een belangrijk figuur binnen radicaal-rechts. Hij heeft innige banden met zowel Thiel als het politieke MAGA-netwerk rond Trump.

Johnson zegt betrokken te zijn geweest bij de oprichting van Clearview, een startup voor gezichtsherkennings, en biotechbedrijf Traitwell. Volgens Forbes heeft hij Thiel geholpen stafleden te selecteren tijdens de transitie naar de regering-Trump in 2017.

Johnson stelt in een aanklacht die hij heeft ingediend tegen de oprichters van Clearview dat hij FBI-informant is. Tegen Insider zegt hij dat hij Thiel heeft gerekruteerd als CHS en hem heeft voorgesteld aan speciaal agent Buma van de FBI, voor wie hij zelf ook werkte. 

Charles Johnson (links) met de Republikeinse politicus Matt Gaetz en diens vrouw. Foto: Charles Johnson

Het is onduidelijk of Thiel nog steeds CHS is voor de FBI. Johnson zegt tegen Insider dat hij ervan uitgaat dat het contact is verbroken, maar wilde dat niet verder toelichten. Buma schreef in een verklaring aan de Amerikaanse senaatscommissie voor Juridische Zaken dat hij eind 2022 het contact met al zijn bronnen heeft verbroken.

De banden tussen Johnson, Trump en Thiel zijn goed gedocumenteerd, maar Johnson staat bekend om het verspreiden van misleidende informatie en het beschimpen van zijn vijanden.

In dit geval zijn zijn beweringen bevestigd door twee andere bronnen en deels door een derde bron, die zegt regelmatig met zowel Thiel als Buma te hebben gesproken.

FBI-rol van Peter Thiel onthuld als vergeldingsactie

In een schriftelijke verklaring aan Insider zegt Johnson Thiels geheime rol voor de FBI bloot te leggen als vergelding voor wat Johnson beschouwt als slechte besluitvorming door het Founders Fund, het venture-capitalbedrijf van Peter Thiel.

Johnson zegt zich verraden te voelen dat Thiel niet heeft geïnvesteerd in zijn startups, zoals hij had verwacht in ruil voor het hem voorstellen aan Buma. Volgens Johnson had hij Thiel met de FBI een mogelijkheid gegeven zijn loyaliteit aan de Verenigde Staten te bewijzen. 

Thiel tijdens de Republikeinse Nationale Conventie in 2016. Foto: Alex Wong/Getty

Johnson zegt dat Thiel met Buma ging samenwerken omdat schuilen achter rijkdom steeds lastiger wordt. Hij wees daarbij op de berichtgeving van ProPublica over belastingontwijking van Thiel en de dood van de veroordeelde Amerikaanse multimiljonair Jeffrey Epstein, die naar verluidt regelmatig ontmoetingen had met Thiel.

FBI werkt vaker samen met rechtse figuren

Peter Thiel behoort tot de meest prominente figuren die de FBI heeft weten te rekruteren als informant, maar hij is zeker niet de enige rechtse figuur die heeft samengewerkt met het bureau. Trump zelf bood de FBI begin jaren '80 aan te helpen bij het bestrijden van de georganiseerde criminaliteit in Atlantic City.

En het socialmediabedrijf van Trump, Truth Social, heeft de FBI in stilte getipt over gebruikers die dreigen met geweld. Ook minstens twee relschoppers die meededen aan de bestorming van het Capitool waren informanten van de FBI, net als leider Enrique Tarrio van de gewelddadige rechtse groep Proud Boys.

Tarrio, die tot 22 jaar cel is veroordeeld, zou een bron zijn geweest voor lokale en federale opsporingsdiensten en hebben meegeholpen aan de vervolging van zeker twaalf mensen.

LEES OOK: De excentrieke techmiljardair Peter Thiel gaat naar verluidt politieke medestanders van Trump helpen – dit moet je weten over zijn bijzondere relatie met Facebook-oprichter Mark Zuckerberg