Peter Paul de Vries vertrekt per 1 september als commissaris bij beursuitbater Euronext. Dat heeft de topman van de beursgenoteerde investeerder Value8 vrijdag laten weten.

De beslissing is volgens De Vries ingegeven door het toenemend aantal raakvlakken van IEX Group, waarin Value8 een meerderheidsbelang houdt, met Euronext Amsterdam.

Medio 2014 werd De Vries commissaris bij Euronext Amsterdam. Hij behartigde van 1995 tot en met 2007 als directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) de belangen van beleggers. Sinds 2008 staat hij aan het hoofd van Value8

De Vries is niet-uitvoerend bestuurder van IEX Group, dat recent heeft aangegeven financiële dienstverlening aan haar beleggers te willen gaan aanbieden en daarvoor vergunningsaanvragen aan het voorbereiden is. Daarmee zou het risico van een tegenstrijdig belang in de toekomst toenemen, aldus De Vries in een verklaring.

IEX wil beursdiensten aanbieden: platform voor cryptomunten

Afgelopen juni gaf IEX Group aan voor het jaar 2020 te mikken op een brijfsresultaat (ebitda) van 2 miljoen euro. Om dat doel te bereiken wordt een nieuwe strategie uitgerold.

IEX gaat in de tweede helft van dit jaar de eerste concrete stappen zetten om de nieuwe strategie uit te voeren. Het gaat om het aanbieden van multi-channel betaalde contentdiensten, lancering van een platform voor digitale valuta, samenwerking en krachtenbundeling op advertentiemarkten, koppelen van transactie- en portefeuilledata aan oplossingen en diensten, en het faciliteren van het direct aanbieden van eenvoudige beleggingsproducten voor een breed publiek.

De groei van de omzet en marge uit nieuwe activiteiten zal naar verwachting in eerste instantie onvoldoende zijn om de kosten te dekken en daarvoor zoekt IEX aanvullende financiering.

Jaarrekening Value8 wacht op goedkeuring accountant

De Vries stelt dat zijn vertrek als commissaris bij Euronext niets te maken heeft met het ontbreken van een accountantsverklaring voor de jaarrekening van Value8. "Dit was een logische keuze gezien de overlap tussen de belangen van IEX en Euronext."

Wanneer de jaarrekening van Value8 wel wordt goedgekeurd, weet De Vries overigens niet. "Het onderzoek loopt nog."

Het beursgenoteerde bedrijf had eigenlijk al zo'n drie maanden geleden een accountantsstempel moeten hebben. Dat dit nog altijd niet is gebeurd kan Value8 een boete van toezichthouder AFM opleveren.

De investeerder zag zich echter gedwongen om de publicatie van het jaarverslag uit te stellen vanwege ophef rondom BK. Die partij, waarin Value8 een belang heeft, zou mogelijk meegewerkt hebben aan belastingontduiking en witwaspraktijken.

Onderzoek naar deelneming van Value8

"Op de aandeelhoudersvergadering is aangegeven dat eerst het onderzoek naar BK moet zijn afgerond alvorens het jaarrekeningtraject kan worden afgerond en dat Value8 daarover niet communiceert. Dat beleid wijzigt niet'', liet De Vries begin augustus weten aan ANP.

De onderneming komt binnenkort wel met een update over de prestaties in de eerste zes maanden van 2017. Die wordt volgens De Vries uiterlijk op de wettelijke deadline van 30 september naar buiten gebracht.