Wat maakt een goede leider? Een leider is iemand die zelfverzekerd is, duidelijk communiceert waar hij of zij voor staat en mensen om zich heen weet te inspireren en motiveren. Zoals een charismatische oud-president van de Verenigde Staten ooit zei: “Een goede leider zijn heeft niks te maken met charisma, maar met dat je echt gelooft in wat je zegt”.

Ondanks dat we niet allemaal de aspiraties hebben om minister-president van Nederland te worden, zijn de eigenschappen die grote leiders bezitten ook ontzettend belangrijk voor ‘gewone’ managers en leidinggevenden. Ze helpen je namelijk niet alleen om succes te bereiken met je team, maar ook om je persoonlijke doelen te realiseren.

Yacht legt je uit wat persoonlijk leiderschap precies is en hoe dit je carrière in een stroomversnelling kan brengen:

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is een vorm van zelfontwikkeling waarmee je je doelen kan realiseren door je eigen kwaliteiten en talenten volledig te gebruiken. De focus ligt bij persoonlijk leiderschap daarom op het inzicht krijgt in je eigen gedrag en het bewuster keuzes maken.

Zodra jij begrijpt waarom je dingen doet zoals je ze doet, dan snap je ook hoe dit het handelen van mensen om je heen beïnvloedt. Door je eigen gedrag aan te passen op de persoon die je voor je hebt, of in zijn algemeenheid te verbeteren, kun je op een efficiëntere manier je doelen bereiken.

Het inzicht in het waarom van jouw eigen handelen geeft je namelijk meer vertrouwen in je eigen kunnen. Dit maakt dat je zowel zelfverzekerder overkomt op de werkvloer, als in je dagelijks leven. Daarnaast helpt persoonlijk leiderschap je om je beter te kunnen inleven in anderen en keuzes te maken die hen helpen bij hun groei. Hierdoor ben je in staat om overtuigender leiding te geven aan jezelf en anderen.

Zelfreflectie als basis

Persoonlijk leiderschap begint dus met weten wie je bent, wat je kan en waar je voor staat. Zelfreflectie vormt dan ook de basis van persoonlijk leiderschap. Door te reflecteren op de keuzes die je maakt, je manier van werken en de skills die je in huis hebt, krijg je een goed overzicht van waar voor jou de valkuilen liggen en welke sterke eigenschappen je verder wil ontwikkelen.

Er zijn verschillende bewezen zelfreflectie-methodes, waarmee je ook echt lessen kunt trekken uit de zelfanalyse. Voorbeelden zijn de Starr-methode en het reflectiemodel van Korthagen. Ben je benieuwd naar hoe je deze methodes toepast en hoe je de uitkomsten van de reflectie kan implementeren? In ‘Succesvol persoonlijk leiderschap: haal het maximale uit je carrière’ deelt Yacht een uitgebreid stappenplan om deze methodes te kunnen toepassen, maar ook andere kennis, inzichten en tips om jou vooruit te brengen in je carrière. Zoals de inspirerende verhalen van andere professionals die stappen zetten rondom persoonlijk leiderschap.

Focus op persoonlijke groei

Persoonlijk leiderschap is geen quick fix waarmee je jezelf in één keer omtovert tot de nieuwe Elon Musk. Het is juist een skill die je de rest van je leven zal helpen om te blijven groeien. Om die regie over je persoonlijke groei te kunnen pakken is het daarom belangrijk dat je een growth mindset hebt.

Iemand die een growth mindset heeft, gelooft dat elke vaardigheid aan te leren is. Je bent dus niet alleen met een paar talenten geboren, maar je kan alles leren, ook al doe je daar misschien langer over dan een ander. Je ziet met een growth mindset skills die je nog niet beheerst niet als tekortkomingen, maar juist als kansen om nieuwe dingen te leren.

Met deze mindset geef je niet alleen jezelf de ruimte om te blijven groeien, maar zal je ook anderen sneller aanmoedigen nieuwe dingen te proberen en kansen te pakken. Zo kan je als leider je omgeving inspireren en motiveren.

Benieuwd hoe je een growth mindset kan ontwikkelen? In ‘Succesvol persoonlijk leiderschap: haal het maximale uit je carrière’ zet Yacht drie strategieën uiteen die je gaan helpen om je grenzen te verleggen. Ook deelt young professional Nina Rusch hoe haar growth mindset haar helpt om fouten te durven maken en zo in razend tempo de carrièrete maken .

Durf om advies te vragen

Je eigen gedrag analyseren en daarin zoeken naar groeimogelijkheden kan best een uitdaging zijn. Het is lastig om helemaal objectief op je eigen keuzes te reflecteren en veel mensen kunnen daar dan ook wel wat hulp bij gebruiken.

De consultants van​​ Yacht focussen zich in de begeleiding van professionals op het ontwikkelen van het persoonlijk leiderschap en helpen je om je sterke kanten en valkuilen te ontdekken. Zo krijg je niet alleen meer inzicht in de stappen die je moet nemen om je persoonlijke carrière doelen te behalen, maar staat je op de werkvloer straks net zo sterk in je schoenen als Obama.

Breng ook je carrière in een stroomversnelling, ga naar yacht.nl