Medewerkers van Windsor Castle, het van oorsprong middeleeuwse buitenverblijf van de Britse Koninklijke familie, zijn de beroerdste niet.

Boven op hun reguliere uren geven ze onbetaald rondleidingen, vertalen ze voor toeristen, en staan ze klaar om eerste hulp te geven. Maar die emmer staat op overlopen. De vakbond die 120 van de 200 man personeel vertegenwoordigt, houdt onder zijn leden een stemming over mogelijke acties, schrijft de Financial Times.

Onder bestaansminimum

Volgens vakbond PCS zitten de medewerkers na jaren van loonmatiging onder het Britse bestaansminimum. Instromers beginnen met 19,693 euro per jaar. Het Britse bestaansminimum wordt gesteld op 10,74 euro per uur, oplopend naar 12,52 euro in Londen.

“Het is belachelijk dat het personeel zo slecht wordt betaald en dat van ze wordt verwacht dat ze gratis werkzaamheden verrichten die geld opleveren op de Koninklijke Familie”, zegt een vakbondsbestuurder. Voor de rondleidingen moeten toeristen namelijk betalen. “Deze medewerkers zijn loyaal naar hun werkgever en zetten zich volledig in om bezoekers een koninklijke ervaring te geven.”

Falend leiderschap van koningin

Een woordvoerder van de stichting die het kasteel beheert, laat weten dat de extra taken niet verplicht zijn, en moeten worden gezien als mogelijkheid voor het personeel om extra training te krijgen en vaardigheden op te doen. Ze krijgen een branche-conform salaris, volgens de stichting, en er zijn goede arbeidsvoorwaarden.

De leider van een republikeinse actiegroep noemt het "falend leiderschap van de Koningin dat ze haar personeel zo slecht blijft betalen, terwijl ze bijna 300 miljoen pond (410 miljoen euro) aan subsidie krijgt".

In 2013 lag het Britse koningshuis ook al onder vuur wegens nulurencontracten voor personeel.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl