De iconische blauwe boodschappentas van IKEA kost 60 cent, maar er is nu ook een versie van ruim tweeduizend euro. Het luxe Franse modemerk Balenciaga heeft een blauwe handtas op de markt gebracht die als twee druppels water lijkt op de Frakta-tas van IKEA.

De Extra Large Shopper Tote Bag van Balenciaga heeft dezelfde blauwe kleur, een vrijwel identiek model en zelfs de extra schouderrriemen die de IKEA-tas ook heeft. Wel is het materiaal anders. De tas van IKEA is gemaakt van gerecycled kunststof en die van Balenciaga van geglazuurd leer. De vraag is natuurlijk wie daar meer dan tweeduizend euro extra voor over heeft.

IKEA is niet boos over het klaarblijkelijk gestolen ontwerp, maar juist trots: “We voelen ons zeer gevleid dat we blijkbaar een inspiratie zijn voor de nieuwste catwalk-ontwerpen van Balenciaga”, zegt hoofd verkoop Groot-Brittannië en Ierland Stella Monteiro tegen de website Dezeen.

“Onze IKEA Frakta-tas is één van onze meest iconische producten en is in het bezit van miljoenen mensen die er dol op zijn. Nu kunnen vele mensen een echte designer-uitstraling kopen voor heel weinig geld.”

Balenciaga heeft nog niet gereageerd op de commotie die is ontstaan over het copycat-gedrag.