Zelfstandigen zonder personeel kunnen zich vanaf 1 januari 2015 aansluiten bij een pensioenfonds dat via uitvoerder APG wordt opgezet.

Pensioenuitvoerder APG richt het eerste collectieve pensioenfonds voor zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp’ers) op. Dat maakten de samenwerkende belangenorganisaties voor zzp’ers donderdag bekend.

APG is de grootste pensioenbelegger van Nederland, met een vermogen van ongeveer 359 miljard euro. Het belegt onder meer geld van ABP, het pensioenfonds voor de overheid en het onderwijs, en verder van werknemers in de bouw en de schoonmaak- en glazenwassersector.

ZZP’er kan naar eigen inzicht beleggen in pensioenfonds

De organisaties verwachten binnenkort de intentieverklaring met APG over het nieuwe fonds te kunnen ondertekenen. Ondernemers kunnen vervolgens naar eigen inzicht bedragen in het fonds inleggen en op een zelf gekozen moment tussen hun 60e en 70e jaar kiezen voor een uitkering gedurende 10, 15 of 20 jaar. Ook kan het opgebouwde vermogen bij langdurige arbeidsongeschiktheid worden aangesproken.

De betrokken organisaties en APG werken de nadere details de komende tijd verder uit. Het fonds gaat naar verwachting op 1 januari volgend jaar van start.

Flexibele pensioenvoorziening ZZP'ers

Het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO-ZZP) gaf aan dat er hiermee een flexibele pensioenregeling beschikbaar komt voor circa 800.000 zzp'ers. ,,Daarvan heeft slechts een kwart iets voor het pensioen geregeld'', aldus directeur Louise Beduwé. ,,We gaan er daarom vanuit dat we met dit fonds kunnen voorzien in een behoefte en hopen dat een zo groot mogelijke groep zal deelnemen.''

Het fonds biedt deelnemers onder meer fiscale voordelen die niet te behalen zijn als er zelfstandig wordt gespaard voor het pensioen. Het opgebouwde vermogen wordt bovendien beschermd als de betrokken ondernemer in de bijstand terechtkomt.

50 duizend deelnemers

Het streven is om minimaal 50 duizend deelnemers te werven, zo meldde Het Financieele Dagblad donderdag.

Zzp'ers kunnen zich al aansluiten bij een gemeenschappelijk pensioeninitiatief genaamd BrightNL. Dit platform bundelt beleggingen voor de opbouw van een aanvullende oudedagvoorziening en rekent voor het lidmaatschap 210 euro per jaar.

Volgens het FD mikken APG en de deelnemende belangorganisaties voor zzp'ers met hun initiatief op een noggoedkopere regeling.

Bron: ANP/Z24

Lees ook

Paul van der Kwast: ondernemer met pensioenpot slachtoffer van renteloterij

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl