Het pensioenfonds van beursbedrijf Euronext en financiële toezichthouder AFM kampt met grote problemen, mede door riskante beleggingen.

Oud-werknemers van de Amsterdamse beurs vrezen voor aantasting van hun pensioenen en willen voorkomen dat beursbedrijf Euronext problemen met het pensioenfonds afwentelt op de deelnemers. Daarover schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag.

Het gaat om pensioenfonds Mercurius, genoemd naar de god van de handel, dat al jaren te maken heeft met een te lage dekkingsgraad. De grote klap kwam in 2008 toen de verhouding tussen de bezittingen en de toekomstige uitkeringsverplichtingen zakte tot 83 procent.  Sindsdien is gekort op de pensioenen en hebben de miljoenen bijgestort bijgestort in het fonds.

Volgens het FD wil Euronext nu af van het pensioenfonds en de pensioenen van beurswerknemers onderbrengen bij een verzekeraar. Dat biedt zekerheid voor de toekomst, maar betekent ook dat ‘pensioengaten’ die de afgelopen jaren zijn ontstaan niet meer gerepareerd kunnen worden.

Mercurius is ook het pensioenfonds voor werknemers van financiële toezichthouder AFM. Die gaat een eigen pensioenfonds oprichten om vanaf 2014 de pensioenregeling voor haar medewerkers te laten uitvoeren, zo maakte de toezichthouder dinsdag bekend.

De AFM heeft Pensioenfonds Mercurius Amsterdam verzocht om de opgebouwde pensioenaanspraken van (ex-) AFM’ers onder te brengen bij het eigen pensioenfonds.

Pensioenfonds van de beurs

Een groep van 120 oud-werknemers van de Amsterdamse beurs, onder leiding van voormalig voorzitter Boudewijn baron van Ittersum, vindt echter dat Euronext meer moet doen om het pensioenfonds te ondersteunen.

Lees ook op Business Insider

Belangrijk pijnpunt is dat een deel van de problemen van Mercurius het gevolg is van een relatief riskant beleggingsbeleid, waarbij rente-risico’s maar in zeer beperkte mate waren afgedekt. Voor van Ittersum cum suis was dat een grote verrassing. “Je zou toch denken dat Mercurius als pensioenfonds van de beurs en de toezichthouder heel dicht op de markt zit”, stelt Van Ittersum tegenover het FD.

Euronext stelt in een reactie tegenover de krant dat het beursbedrijf een grote storting heeft gedaan voor het pensioenfonds en wil niet meer bijstorten.

 

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl