Pensioen is duur, als werkgever zit je vast aan je regeling en het levert weinig op. Het zijn veelgehoorde reacties als werkgevers en HR-professionals gevraagd wordt waarom ze hun werknemers geen pensioenregeling aanbieden. Maar kloppen die redenen wel? 

Lang niet alle bedrijven in Nederland hebben een pensioenregeling voor hun werknemers.  Zo’n 13 procent van de werknemers in loondienst bouwt geen pensioen op, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat zijn bijna een miljoen mensen. Werkgevers hebben vaak dezelfde bezwaren tegen een pensioenregeling, a.s.r. neemt ze onder de loep.

Het is duur om werknemers pensioen aan te bieden 

De reden dat veel middelgrote en kleine bedrijven geen pensioen aanbieden is vaak omdat ze nog niet de financiële ruimte of zekerheid hebben voor een standaard pensioenregeling. Maar als je niet hoeft deel te nemen aan een bedrijfstakpensioenfonds, dan heb je zélf invloed op de kosten van een pensioenregeling. En dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn.

Wist je bijvoorbeeld dat er mogelijkheden zijn om een pensioenregeling kostenneutraal aan te bieden? Dit komt doordat je over pensioenpremie geen sociale werkgeverslasten hoeft te betalen. En als je kiest voor een groeiregeling, een pensioenvariant waarbij werknemers zelf en tegen lage beleggingskosten geld inleggen voor hun pensioen, behoud je als kleiner bedrijf die belangrijk flexibiliteit.  

Zo bespaar je op sociale werkgeverslasten

Laat jij je werknemers zelf hun pensioen regelen en geef je hen daar extra salaris voor? Dan betaal je daar als werkgever ongeveer 20 procent sociale werkgeverslasten over. Lasten die je kunt besparen én kunt gebruiken voor het aanbieden van een pensioenregeling. Een deel van de premie kun je zo dus terugverdienen. 

Wist je trouwens dat een collectieve pensioenregeling vanuit de werkgever ook werknemers belastingvoordeel oplevert? Pensioen wordt namelijk ingelegd vanuit het brutosalaris van je werknemers. Over de pensioenpremies die je werknemer belegt, hoeft je werknemer geen inkomstenbelasting te betalen. Een win-win oplossing dus.

Meer weten over hoe je slim en kostenefficiënt pensioen regelt voor je werknemers? Download het gratis whitepaper ‘Pensioen voor je werknemer(s)’.

Download hier het gratis whitepaper