Geloof jij dat zelf beleggen werknemers meer oplevert dan een pensioenregeling bieden? Misschien zitten er heel goede doe-het-zelf-beleggers in jouw organisatie, maar over het algemeen heeft ‘collectief’ beleggen voordelen ten opzichte van zelf beleggen voor je pensioen. Zo wordt de pensioeninleg beheerd door een professionele vermogensbeheerder en profiteren zowel de werknemer als de werkgever van een kostenvoordeel.

Maandelijks geld opzijzetten voor een pensioen vergt discipline. De meeste werknemers doen dit daarom niet. Uit CBS-onderzoek (2022) blijkt dat in 2019 slechts 5 procent van de werknemers die geen pensioen via hun werkgever opbouwt, zelf iets regelt voor hun pensioen.

Daarnaast benutten de meeste werknemers hun fiscale jaarruimte niet. Ze missen ook belangrijke onderdelen van een pensioenregeling, zoals een verzekering die uitkeert bij overlijden of die premies doorbetaalt bij arbeidsongeschiktheid. Deze zaken zijn als individu niet zo makkelijk te regelen. En als het al geregeld is, dan is het meestal een stuk prijziger dan als jij het als werkgever regelt voor je hele bedrijf. 

Een pensioenregeling levert werknemers belastingvoordeel op

Als je dus gelooft dat het beter is dat jouw werknemers zelf beleggen voor hun pensioen of op eigen houtje een pensioenregeling kunnen afsluiten, dan is het goed om te weten dat een collectieve pensioenregeling vanuit de werkgever werknemers belastingvoordeel oplevert. 

Pensioen wordt namelijk ingelegd vanuit het brutosalaris van je werknemers. Over de pensioenpremies die je werknemer belegt, hoeft je werknemer geen inkomstenbelasting te betalen. De uitbetaling van het uiteindelijke pensioen is vanaf de pensioendatum wel belast, maar over de eerste schijf betaal je veel minder belasting vanaf je AOW-gerechtigde leeftijd.

Zo bespaar je op sociale werkgeverslasten

Laat jij je werknemers zelf hun pensioen regelen en geef je hen daar extra salaris voor? Dan betaal je daar als werkgever ongeveer 20 procent sociale werkgeverslasten over. Lasten die je kunt besparen én kunt gebruiken voor het aanbieden van een pensioenregeling. Een deel van de premie kun je zo dus terugverdienen. 

Benieuwd naar pensioenregelingen waarbij je zelf invloed hebt op de kosten en die ook nog eens flexibel met je meegroeien? Download dan het gratis whitepaper ‘Pensioen voor je werknemer(s) – Wat je moet weten als start- en scaleup’.