De erectiestatistieken schieten omhoog. 

De gemiddelde lengte van een penis in erectie is in de afgelopen dertig jaar met bijna 25 procent toegenomen, oftewel met ruim drie centimeter. Dat stellen wetenschappers die drie decennia van onderzoeken naar de gezondheid van mannen hebben geanalyseerd.

De onderzoekers van Stanford University en verschillende universiteiten in Italië hebben voor hun onderzoek gekeken naar data van 55.761 mannen van over de hele wereld. De resultaten van het onderzoek zijn op 14 februari gepubliceerd in The World Journal of Men’s Health.

De onderzoekers hebben vastgesteld dat de gemiddelde lengte van een penis in erectie in de afgelopen dertig jaar is gegroeid van iets meer dan twaalf centimeter naar ruim vijftien centimeter. 

De wetenschappers waren verrast door de uitkomst. Gelet op andere gezondheidstrends bij mannen - zoals lagere hoeveelheden sperma en testosteron - was de verwachting vooraf dat de gemiddelde penislengte zou zijn afgenomen.

Hoofdauteur en hoogleraar urologie Michael Eisenberg zegt in een persbericht dat niet duidelijk is waar de toename van de penislengte door is veroorzaakt, maar dat de forse verandering in relatief korte tijd zorgelijk is. "Zo'n snelle verandering betekent dat er iets krachtigs aan het gebeuren is in onze lichamen", legt hij uit. "Net zoals we elk jaar lengte en gewicht opmeten, kunnen we ook dit systematisch in kaart brengen omdat het een vroege indicator kan zijn voor veranderingen in de menselijke ontwikkeling."

Blootstelling aan chemische stoffen mogelijk van invloed op hormoonhuishouding

Mogelijke oorzaken zijn blootstelling aan chemische stoffen zoals pesticiden en andere milieuvervuilende stoffen, schrijven de onderzoekers. 

Er is al het nodige bewijs dat deze chemische stoffen invloed hebben op onze lichamen en onze hormoonhuishouding overhoop gooien, waardoor we vroeger in de puberteit belanden en onze reproductieve gezondheid afneemt. 

De resultaten zouden mannen bewuster moeten maken van hun seksuele gezondheid, zegt uroloog Justin Dubin tegen Insider. 

"Seksuele gezondheid is een goede indicator voor je algehele gezondheid", zegt hij. "Er kunnen veel redenen zijn waarom penissen groter aan het worden zijn." 

Dubin wijst er op dat het moeilijk is de lengte van een penis te meten en de temperatuur en mate van erectie kan leiden tot onbetrouwbare resultaten. Ook de levensstijl speelt een rol - zo kan gewichtstoename een penis kleiner doen lijken, terwijl gezond eten en sporten over het algemeen leiden tot een betere seksuele en algehele gezondheid. 

Er is niet een eenduidig advies, maar mannen zouden zich meer bewust moeten zijn van hun seksuele gezondheid en het zou volgens Dubin een startpunt moeten zijn voor verdere gesprekken. 

"Het is een interessant onderzoek, maar één onderzoek vormt nog niet noodzakelijkerwijs het bewijs dat penissen groter of kleiner worden", zegt hij. "Hopelijk gaan mannen meer nadenken over hun gezondheid en vaker in gesprek met hun huisarts." 

LEES OOK: Op deze schokkende foto’s is te zien hoeveel druppeltjes toiletwater en aerosolen er in de lucht terechtkomen als je de wc doortrekt