Het aantal verscheepte pc’s is voor het vierde achtereenvolgende kwartaal gedaald. De krimp in de pc-markt is ongekend groot door concurrentie van tablets en de tegenvallende vraag naar Windows 8-apparaten.

Dat blijkt uit schattingen van marktonderzoekers IDC en Gartner.

Volgens IDC zijn er in de eerste drie maanden van dit jaar 76,3 miljoen pc’s verscheept, een daling van 13,9 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat is de grootste krimp van de pc-markt sinds 1994, toen IDC begon met het bijhouden van de cijfers.

Ook Gartner noteert een forse krimp van 11,2 procent in het eerste kwartaal.

Met 79,2 miljoen verscheepte exemplaren is de pc-markt terug op het niveau van vier jaar geleden. In alle regio's zakte de vraag naar personal computers in.

Concurrentie smartphones en tablets

Gartner wijst de opkomst van smartphones en tablets aan als hoofdschuldige voor afkalvende vraag. "Zelfs in opkomende markten, waar mensen nog weinig pc's gebruiken, zal sterke groei uitblijven", aldus analist Mikako Kitagawa.

De pc-fabrikanten konden de verkopen jarenlang stuwen door goedkope netbooks, maar de populariteit van die kleine laptops is tanende. Consumenten zijn echter gewend geraakt aan de lage prijs van de apparaten. Een netbook kost tussen de 200 à 300 euro, terwijl aan de huidige Windows 8-laptops al gauw een prijskaartje hangt van 700 euro of meer. Consumenten kiezen daarom eerder voor een tablet.

Vraag Windows 8 valt tegen

De pc-markt zit in een serieuze dip, waar zelfs de lancering van een nieuwe Windows-versie - normaal gesproken goed voor een duw in de rug - niets aan kan veranderen. In de VS werden tijdens de feestdagen 11 procent minder Windows-laptops verkocht dan een jaar eerder ondanks de lancering van Windows 8, aldus marktonderzoeker NPD.

Eerder bleek al uit de kwartaalcijfers van Microsoft dat de boost die Windows 8 gaf aan de omzet minder groot was dan bij voorgaande Windows-versies. Het eerste kwartaal na de lancering van Windows Vista steeg de omzet van de Windows-divisie met 65 procent, na Windows 7 was dat zelfs 76 procent. Bij Windows 8 bedroeg de omzetstijging slechts 24 procent.

Volgens IDC heeft de komst van Windows 8 de pc-markt zelfs afgeremd. "De radicale veranderingen aan het besturingssysteem, het verdwijnen van de startknop en de extra kosten voor aanraakschermen maken de huidige pc's minder aantrekkelijk dan tablets", stelt Bob O'Donnell van IDC. "Microsoft moet ingrijpende keuzes maken in de toekomst als het de pc-markt uit het slop wil trekken."

HP blijft de grootste

HP blijft volgens IDC en Gartner de grootste pc-maker ter wereld, op de voet gevolgd door het Chinese Lenovo. Beide concerns hadden in het eerste kwartaal een marktaandeel van rond de 15 procent.

Dell volgt op plek drie. Oprichter Michael Dell is voornemens om zijn bedrijf van de beurs te halen. Hij bracht samen met investeerder Silver Lake Partners een bod uit van 13,65 dollar per aandeel. Dat werd door de aandeelhouders echter al te laag gezien.

Inmiddels heeft de investeerdersgroep Blackstone ook een bod gedaan. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg zou Dell overwegen om op het bod in te gaan, onder voorwaarde dat hij mag aanblijven als bestuursvoorzitter.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl