Paus Franciscus heeft een flinke donatie geweigerd om een wel heel bijzondere reden: in het bedrag kwam 666, het getal van de duivel, voor.

Het gaat om een schenking van de Argentijnse president Mauricio Macri, die 16.666.000 peso’s, ruim een miljoen euro, aan het een katholiek onderwijsprogramma in Argentinië schonk. Dat schrijft De Italiaanse krant La Stampa.

Het onderwijsprogramma is gebaseerd op een organisatie die werd opgezet door paus Franciscus in de tijd dat hij nog kardinaal was. Hij volgt het project nog altijd nauwgezet.

Maar de drie zessen in het bedrag schoten in het verkeerde keelgat van de paus. Hij vroeg de organisatie om het geld terug te storten. “De 666 staat me niet aan”, schreef hij als toelichting.

Het onderwijsprogramma stortte het geld inderdaad terug, met de boodschap dat er “personen zijn die de gulle gift verkeerd proberen uit te leggen”. De Argentijnse overheid heeft verklaard dat er geen verkeerde bedoelingen achter de donatie zaten.

De geweigerde gift zou de verhouding tussen de Argentijnse president en paus Franciscus, ook een Argentijn, wel eens verder op scherp kunnen zetten. De twee konden het al niet goed met elkaar vinden: Franciscus verdedigde in het verleden openlijk progressieve standpunten, terwijl president Macri van de centrum-rechtse partij is.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl