Goed nieuws voor donateurs: het steunen van goede doelen is vanaf volgend jaar fiscaal een stuk aantrekkelijker. Met ingang van 2014 jaar namelijk worden de mogelijkheden om zulke giften voor de belasting af te trekken, behoorlijk verruimd.

We geven jaarlijks meer dan 4 miljard euro aan Cordaid, het Wereldnatuurfonds, het Leger des Heils en andere helpers van zielige mensen en dieren. Onder bepaalde voorwaarden zijn die giften ook nu al aftrekbaar.

Een voorwaarde is dat het goede doel op een lijst van de Belastingdienst staat. Verder zijn alleen giften boven de 1 procent en onder de 10 procent van je verzamelinkomen aftrekbaar. Het verzamelinkomen is hier de optelsom van het inkomen uit Box 1, 2 en 3. Als inkomen uit Box 3 moet je 4 procent van de waarde van je vermogen (spaargeld, beleggingen etc.) nemen.

Maar 1 procent van je verzamelinkomen is best veel, meer dan de meeste donateurs jaarlijks weggeven. Als je 50.000 euro per jaar verdient, mag je de eerste 500 euro niet aftrekken. Daarboven is alleen het meerdere aftrekbaar.

Geef een grote donatie, niet vele kleintjes

Een truc om je giften toch te kunnen aftrekken, is door geplande donaties voor een aantal jaren te concentreren in één jaar. De meeste donateurs blijven hun goede doel(en) toch jarenlang steunen, dus waarom zou je toekomstige donaties niet naar voren halen als dat belastingvoordeel oplevert?

In plaats van elk jaar 200 euro over te maken, geef je dan dit jaar bijvoorbeeld 1.000 euro en de volgende 4 jaar niets (of heel weinig, om niet meteen je lidmaatschap te hoeven opzeggen). Na vijf jaar doe je opnieuw een mega-donatie, die dan wederom grotendeels aftrekbaar is. Nadeel: het is gedoe.

Periodieke gift

De mogelijkheden zijn al wat ruimer als je van tevoren belooft minimaal 5 jaar te doneren. Dan heet het een periodieke gift en hoef je niet aan die 1 procent-grens te voldoen. Als je belooft de komende 5 jaar jaarlijks een euro over te maken, dan mag je die euro voor de belasting aftrekken.

Nadeel is dat deze regeling alleen geldt als je een en ander vastlegt bij de notaris. En zoals bekend zijn dat dure jongens. Sommige goede doelen registreren zo’n periodieke gift gratis bij hun huisnotaris, maar alleen als je jaarlijks minimaal een bepaald bedrag, zeg 100 of 120 euro, overmaakt.

Gelukkig verdwijnt de verplichte registratie bij de notaris, een beroepsgroep die al te veel monopoliewinsten maakt. Vanaf 2014 zijn alle periodieke giften, of die nu bij de notaris zijn geregistreerd of niet, volledig aftrekbaar. Je moet die giften wel vastleggen; de Belastingdienst zet daarvoor volgend jaar een model-schenkingsovereenkomst op de site. Ook moet je uiteraard bewijzen dat het geld inderdaad elke jaar is overgemaakt.

Als je toch al van plan was bepaalde fondsen de komende jaren te blijven steunen, is dit een makkelijke manier om belasting te besparen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl