Beleggen en sentiment gaan slecht samen. Philips doet er goed aan zich te concentreren op waar het goed in is, stelt Patrick Beijersbergen.

De beurs is een spel, hoorde ik laatst een voormalig bankier roepen die tegenwoordig een app aan de man probeert te brengen waarmee je op koersbewegingen kan gokken. Niks voor mij, zo’n app, maar ineens weet ik aan wie die voormalige bankier me altijd deed denken: aan Willem Ruis. De ‘kissmaster’, Wilem Ruis.

‘En Pierre wat hebben zij gewonnen? Nou, kijk maar eens Willem, deze schitterende kleurentelevisie, topkwaliteit van de bekende gloeilampenfabriek uit het zuiden des lands!’ En Willem Ruis knikte veelbetekenend.

Gloeilampen bestaan niet meer

Maar dat brengt me dan weer op iets geheel anders: Philips. Gloeilampenfabrieken bestaan niet meer en het hoofdkantoor van Philips staat al weer een tijdje in het westen des lands. Televisies maakt men niet meer en nu gooit Philips de lichtdivisie eruit.

Je zou er als belegger sentimenteel van worden, of in een Geert Wilders-reflex schieten en er schande van roepen. Maar beleggen en sentiment gaan slecht samen. Philips doet er goed aan zich te concentreren op waar het goed in is. Aziatische concurrenten zijn beter met licht. De markt voor led-verlichting groeit weliswaar snel, maar kampt ook met overcapaciteit en lage marges.

De gezondheidstak samenvoegen met Consumer Lifestyle is slim, omdat in de toekomst op medische gebied steeds meer door patiënten en hun mantelzorgers thuis zal moeten worden gedaan. De stap van tandenborstel en thermometer naar apparaatjes om je bloeddruk te bewaken of apneu te bestrijden is niet zo groot.

Na Philips ook Unilever?

Het aandeel maakte afgelopen week een vreugdesprongetje, maar nu is het de vraag of Philips nog koopwaardig is voor de wat langere termijn. Het bedrijf staat met dit besluit weer eens aan de vooravond van een grote reorganisatie, met alle onzekerheden van dien. De ingrepen brengen kostenbesparingen in 2015 en daarna, maar ook een eenmalige kostenpost van 50 miljoen euro. Beiden kunnen tegenvallen, Philips kennende.

Er is nog een grote beursgenoteerde onderneming die de portefeuille wel eens zou kunnen opschudden: Unilever. Daar roepen beleggers ook al jaren om meer focus. De beurs is wat mij betreft geen spel, maar Willem Ruis zou nu een andere cavia adviseren.

Of was dat bij Fred Oster?

Patrick Beijersbergen is verbonden aan de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en auteur van de boeken ‘Beleggen Kun je Zelf’ en ‘Wat en Hoe met Geld’. Hij bezit zowel aandelen Philips als Unilever

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl