Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) laat zijn eigen ambtenaren en het Openbaar Ministerie opnieuw zoeken naar afschriften van de schikking die het OM in 2000 sloot met drugsdealer Cees H. Opsteltens staatssecretaris Fred Teeven was toen degene die als officier van justitie de deal sloot.

Daarbij betaalde Cees H. het OM een boete van 750.000 gulden. In ruil daarvoor kreeg de crimineel geld terug dat vast stond op een Luxemburgse rekening. Volgens Opstelten ging het om 1,25 miljoen gulden, zei hij vorig jaar in de Kamer. Advocaat van Cees H., Piet Doedens, zei echter toen al dat het ging om veel meer geld, bijna 5 miljoen gulden. Maar bewijzen daarvan waren er niet en Opstelten kon het bankafschrift niet vinden.

Zoeken op dossiernummer

Nieuwsuur meldde woensdag dat het ging om 4,7 miljoen gulden en stelde de bewijzen daarvan te hebben gezien. Opstelten had de Kamer eerder laten weten dat niet te achterhalen was om hoeveel het nou precies ging. De bonnetjes of afschriften waren niet meer te vinden. Maar nu Nieuwsuur het kenmerk en het dossiernummer meldde, laat Opstelten opnieuw een zoektocht beginnen.

De oppositie hijgt Opstelten, die politiek verantwoordelijk is voor de daden van Teeven vijftien jaar geleden, in de nek. De Kamer stelde de VVD-minister donderdag rond de honderd gedetailleerde vragen over de kwestie. Te veel om ze snel en zorgvuldig te kunnen beantwoorden. Opstelten zal dat nu doen voor maandag 17.00 uur. Dan kan de Kamer dinsdag of woensdag met de minister in debat.

Rutte: Opsteltens positie is sterk

Opstelten ligt al langer onder vuur van de oppositie, maar heeft nog altijd de steun van de regeringspartijen, VVD en PvdA. Premier Mark Rutte beoordeelt de positie van de nestor van het kabinet als ,,sterk”. Opstelten maakt zich zelf geen zorgen over zijn positie, zei hij donderdag. Hij zei dat het ,,plezierig” zou zijn als ,,diegene die de afschriften heeft zich even bekendmaakt” want ,,dan komt er een definitief end aan deze kwestie”.

De positie van Opstelten is ,,wat ons betreft niet in het geding'', verklaarde VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Hij houdt er nu geen rekening mee dat Opstelten of diens staatssecretaris moeten opstappen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl