Worden de 1,3 miljard kilo paprika’s die jaarlijks in Europa worden gekweekt over een tijdje geoogst met een robotarm? Wel als het aan onderzoekers van het Wageningen University & Research Centre ligt.

Volgende week gaat een nieuw onderzoeksprogramma van start voor de ontwikkeling van een oogstrobot voor paprika’s die op termijn in een commerciële kas zal worden ingezet. Dat maakte Wageningen UR woensdag bekend.

Het onderzoek wordt financieel ondersteund door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie. Daarmee is een bedrag van 4 miljoen euro gemoeid. Partners uit Zweden, Israël en België nemen de komende drie jaar deel aan het project, alsook paprikateler De Tuindershoek uit IJsselmuiden.

CROPS-project

Het onderzoeksprogramma bouwt voort op een eerder Europees project, genaamd Clever Robots for Crops (CROPS), dat vorig jaar is afgerond. Daarbij is een paprika-oogstrobot ontwikkeld die zelfstandig vruchten kan vinden, vastpakken, afsnijden en wegleggen.

“Het succespercentage van het plukken en de doorlooptijd zijn in de praktijk nu nog onvoldoende, maar met de eerste werkende paprika-oogstrobot in een realistische omgeving is er een belangrijke mijlpaal bereikt”, schrijft Wageningen UR.

Het nieuwe project moet uiteindelijk een robot opleveren die efficiënt genoeg is om op grote schaal in kassen in te zetten. "Hiermee kan de robot de leidende rol van Europa op het gebied van landbouwrobotica versterken", aldus Wageningen UR. "Ook verbetert hiermee het concurrerend vermogen van de Europese glastuinbouwsector, die te maken heeft met een gebrek aan ervaren arbeidskrachten."

Bekijk hieronder een demonstratie van de paprika-oogstrobot in het lab.