Meer dan 1 miljard mensen hebben inmiddels een profiel op Facebook. Daarvan is één op de tien nep. 

Dat heeft Facebook Nederland gezegd tegen de Fraudehelpdesk.

De socialenetwerksite probeert al die accounts te wissen, maar ze noemen het volgens de Fraudehelpdesk “dweilen met de kraan open”.

Datingfraude neemt toe

De accounts zijn geopend om iemands bankgegevens te achterhalen, maar ook om bijvoorbeeld datingfraude te plegen. De Fraudehelpdesk deed onderzoek naar het laatste. Het aantal gevallen van geregistreerde datingfraude is vorig jaar bijna verdrievoudigd: van iets meer dan 100 zaken in 2012 tot bijna 300.

“Het verbaasd me eigenlijk nog dat dit aantal zo laag is”, aldus een woordvoerder van de Fraudehelpdesk. “Meestal durven de slachtoffers zich niet bij ons te melden. Ze doen hooguit aangifte bij de politie en die geeft al jaren geen prioriteit aan dit soort fraude.”

Fraudeurs komen uit het buitenland

Oplichters kiezen steeds vaker voor Facebook waar ze voorheen vooral actief waren op datingsites.

De datingfraudeurs komen voornamelijk uit het buitenland. “84 procent van de fraudeurs komt uit West-Afrika en 16 procent uit landen in het voormalige Oostblok zoals Oekraïne, Rusland, Polen en Roemenië”, zei een woordvoerder vrijdag.

Het gemiddelde bedrag dat iemand die zich uitgeeft voor minnaar bij het slachtoffer weet los te peuteren is toegenomen: van 45.000 euro in 2012 naar vorig jaar 54.000 euro.

Vrouwen boven de 50 vaakst slachtoffer

Verreweg de meeste slachtoffers van datingfraude (85 procent) zijn vrouwen van boven de 50. Vaak zijn ze weduwe of net gescheiden. “De vrouwen zijn vaak in een emotioneel labiele toestand na een scheiding of sterfgeval en daardoor meer vatbaar voor dit soort fraude”, aldus de woordvoerder.

Via sociale media kan een oplichter gemakkelijker het vertrouwen van het slachtoffer winnen en meer over hem of haar te weten komen. Op datingsites zijn mensen toch wat meer op hun hoede.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl