Pakketbezorger FedEx rondt overname TNT af

De Amerikaanse pakketvervoerder FedEx heeft de overname van branchegenoot TNT afgerond. Het proces om de twee organisaties in elkaar te schuiven begint nu, liet het bedrijf woensdag weten.

Foto: ANP

De Amerikaanse pakketvervoerder FedEx heeft de overname van branchegenoot TNT afgerond. Het proces om de twee organisaties in elkaar te schuiven begint nu, liet het bedrijf woensdag weten.

Over de precieze gevolgen van de overname voor bijvoorbeeld de werkgelegenheid of de merknaam TNT, wilde topman David Binks van FedEx Europe zich in een toelichting aan het ANP niet uitlaten. ,,Voor de klanten van TNT en FedEx blijft alles voorlopig bij het oude”, benadrukte hij.

Gezien de marktontwikkelingen ligt het volgens Binks niet voor de hand dat de overname leidt tot groot banenverlies, in Nederland of daarbuiten. ,,Wij gaan ervan uit dat de mondiale pakketmarkt sterk blijft groeien, en dat wij daar samen sterker van profiteren dan wij als twee aparte bedrijven zouden kunnen.”

FedEx en TNT beschikken samen al over een uitgebreid transportnetwerk, zowel door de lucht als over de weg. Door de fusie ontstaat meer ruimte om te investeren in infrastructuur en in nieuwe producten en diensten. Dat komt uiteindelijk ook de klant ten goede, zei Binks.

Het grootste deel van de aandelen was al aangemeld voor de overname. De andere aandelen kunnen nog tot 1 juni worden verkocht. FedEx betaalt 8 euro per aandeel, wat wil zeggen dat voor TNT 4,4 miljard wordt neergeteld.

De bestuurder noemde TNT, dat zijn naam ontleent aan een in 1946 in Australië opgericht transportbedrijf, een ,,iconisch merk''. Hij wees ook op de sterke reputatie die het bedrijf de afgelopen jaren wereldwijd heeft opgebouwd. ,,Daar willen wij op passende wijze gebruik van blijven maken.''

Het hoofdkantoor van TNT in Hoofddorp is met de afronding van de overname het Europese hoofdkwartier van FedEx geworden. Tot dusver was dat gevestigd in Brussel.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl