TNT werkt de komende jaren aan de versterking van de winstgevendheid, maar voorziet dit jaar nog geen verbetering optreden. Analisten zijn teleurgesteld.

Dat meldde het koeriersbedrijf dinsdag bij de presentatie van de resultaten van het vierde kwartaal.

TNT verwacht dat de moeilijke marktomstandigheden in 2015 aanhouden, vooral in de voor het bedrijf belangrijke West-Europese markt. In die moeilijke markt worden verschillende nieuwe logistieke faciliteiten geopend en wordt een begin gemaakt met de verdere hervorming van het bedrijf. Daarvoor worden flinke kosten gemaakt.

Een verbetering in de resultaten wordt pas vanaf 2016 verwacht, zei topman Tex Gunning in een verklaring.

Pakjesbedrijf TNT zet in op Europa

Het bedrijf zet in op de verbetering en uitbreiding van zijn Europese netwerk, zowel op de weg als in de lucht. Daarbij wordt vooral gemikt op dienstverlening aan kleine en middelgrote bedrijven. Op die manier kunnen klanten die de afgelopen jaren zijn weggelopen weer worden teruggewonnen, verwacht Gunning. De omzetgroei moet dan vanaf 2016 gelijke tred kunnen houden met de groei van de economie.

TNT zag de omzet vorig kwartaal met 1,6 procent stijgen naar 1,8 miljard euro. Daarop werd een nettoverlies geleden van 137 miljoen euro. Dat kwam onder meer door eenmalige lasten van 77 miljoen euro, die samenhangen met de verslechterde vooruitzichten in diverse markten. In heel 2014 zakte de omzet met ruim 3 procent, naar 6,7 miljard euro. Het nettoverlies groeide met 60 procent naar 195 miljoen euro.

De gepresenteerde doelen voor de periode tot en met 2018, telde analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen in een eerste reactie.

Lees ook op Business Insider

Doel margeverbetering teleurstellend

Versteeg wees op de voorspelling van TNT dat de marge op internationale markten rond 2018 op 8 tot 10 procent uitkomt, terwijl die op de binnenlandse markten dan 4 à 5 procent moet zijn. “Als je die samen neemt, kom je op een totale marge van 7 procent”, rekende de analist voor. “Vorig jaar lieten ze al weten het originele doel van een marge van 8 procent voorlopig niet te gaan halen. Hiermee zeggen ze eigenlijk dat dat doel nooit zal worden gehaald.”

TNT liet ook weten dat de markten in heel 2015 moeilijk zullen blijven. “Ik heb nog geen bedrijf zo pessimistisch gehoord over dit jaar”, concludeerde Versteeg.

De kwartaalcijfers van TNT zijn volgens de analist verder lastig te interpreteren. Hij wees daarbij op de herclassificering in de cijfers die eerder deze maand werd aangekondigd, en die zeker niet de eerste aanpassing is in de boekhoudmethodes van het bedrijf. “Het is op deze manier lastig in te schatten hoe het echt met het bedrijf gaat”, aldus Versteeg, die het aandeel TNT niet aanbeveelt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl