• De prijs van een pakje sigaretten stijgt op 1 april van gemiddeld 9 euro naar ruim 11 euro, als gevolg van een belastingverhoging.
  • Tabaksfabrikanten verwachten dat vooral winkeliers hierdoor getroffen worden, aangezien meer rokers hun sigaretten uit België of Duitsland zullen halen.
  • Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds zijn daarentegen blij met de nieuwe prijzen voor tabak.
  • Lees ook: Philip Morris helpt supermarkten financieel met openen van tabaksspeciaalzaken

Tabaksfabrikanten verwachten dat vooral winkeliers getroffen worden door de belastingverhoging die op 1 april van kracht wordt. De prijs van een pakje sigaretten stijgt daardoor van gemiddeld 9 euro naar ruim 11 euro.

Het is de grootste prijsverhoging ooit, stellen de tabaksfabrikanten. Organisaties die zich inzetten voor de gezondheid zijn juist blij met de hogere heffing.

Nog meer rokers zullen straks hun sigaretten en shag in het buitenland kopen, waarschuwt directeur Jan Hein Sträter van de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK). “Nu is al een kwart van de sigaretten die in Nederland wordt gerookt afkomstig uit het buitenland. Bij shag gaat het zelfs al om 37 procent. Dat zal alleen maar toenemen.”

“Sigaretten zijn straks in Duitsland 3,80 euro goedkoper, een pak shag zelfs 15 euro”, zegt Sträter. “Dat maakt het zeer de moeite waard om over de grens inkopen te doen, in Duitsland, België of Luxemburg.”

'Accijnsverhoging is belangrijke stap', zegt KWF

Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds zijn daarentegen blij met de nieuwe prijzen voor tabak. "Deze accijnsverhoging is een heel belangrijke stap op weg naar een Rookvrije Generatie", zegt KWF-directeur Carla van Gils. "Niemand wil dat zijn kind begint met roken. En duurder maken van sigaretten helpt daarbij, dat heeft onderzoek aangetoond."

KWF hoopt dat de accijnsverhoging bestaande rokers aanzet te stoppen of te minderen. "Het verhogen van de prijs is de effectiefste maatregel om dat te stimuleren, zeker als het jaar na jaar wordt ingezet én er goede stoppen-met-rokenhulp beschikbaar is."

LEES OOK: Philip Morris helpt supermarkten financieel met openen van tabaksspeciaalzaken