Internationaal vleeshandelaar Willy Selten (45) is dinsdag veroordeeld tot tweeënhalf jaar celstraf voor fraude met paardenvlees.

Het paardenvlees werd ontdekt in partijen vlees die werden verkocht als puur rundvlees. Er was vijf jaar celstraf geëist.

Bij de vleesgroothandel werd in 2011 en 2012 ten minste 336.000 kilo paard verwerkt. In de administratie en boekhouding was dat niet opgenomen. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde Willy Selten voor valsheid in geschrifte onder andere omdat pakbonnen en facturen werden vervalst.

De rechter gelooft niet dat het paardenvlees per ongeluk tussen het rundvlees is terechtgekomen, zoals Willy Selten heeft beweerd. ,,De verklaring van verdachte dat enkel sprake was van slordigheden in de administratie wordt weerlegd door de bewijsmiddelen. Alles duidt veeleer op bewust handelen dan op een vergissing.”

,,Verdachte heeft klanten en uiteindelijk de consument misleid”, aldus de rechtbank. Bovendien heeft Willy Selten bijgedragen aan het negatieve imago van de Nederlandse vleesindustrie in Nederland en in het buitenland, aldus de uitspraak.

Bedrog consument met paardenvlees

Selten heeft volgens de rechtbank uitsluitend gehandeld uit winstbejag. ,,Verdachte heeft kosten bespaard bij de inkoop en een hogere opbrengst gehad bij de verkoop.''

De rechter legt een lagere straf op dan geëist, onder meer omdat de vleesgroothandel van Willy Selten door de affaire failliet is gegaan en omdat hij vanaf de inval op zijn bedrijf met naam en toenaam in de (internationale) pers is genoemd.

Het Openbaar Ministerie is tevreden dat de rechtbank de visie deelt dat de consument is bedrogen, het exportbelang is geschaad en de voedselveiligheid in gevaar is gebracht. Het vonnis wordt nog bestudeerd voor een eventueel hoger beroep, reageerde een woordvoerster.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl