De Nederlandse economie draait op volle toeren en lenen is spotgoedkoop. Geen wonder dat het druk is op de markt voor bedrijfsovernames, ook in het midden- en kleinbedrijf (mkb).

“Je zou vanuit marktperspectief kunnen spreken van een ultiem verkoopmoment”, zegt Floyd Plettenberg van Brookz, het grootste overnameplatform voor de Nederlandse mkb-markt.

De cijfers van de woensdag gepubliceerde Brookz Overname Barometer spreken boekdelen. Elk halfjaar doet Brookz onderzoek onder 265 advieskantoren die ruim 90 procent dekken van de overnamemarkt voor bedrijven met een omzet tussen de 500 duizend euro en 25 miljoen euro.

Wat blijkt? Het aantal transacties stabiliseerde in de eerste helft van dit jaar op het hoogste niveau ooit, terwijl de betaalde overnameprijzen nog verder stegen.

IT & Online populair bij overnames in het MKB

Wat betreft de interesse per sector staan IT & Online-bedrijven bovenaan, met gemiddeld ruim tien geïnteresseerden per bedrijf. Daarna volgen bedrijven uit de farma- en gezondheidssector en de zakelijke dienstverlening.

Overnameprijzen mkb: EBITDA-multiple

Brookz houdt ook bij wat kopers bereid zijn te betalen, op basis van de verhouding tussen de operationele winst exclusief afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) en de zogenoemde enterprise value.

Dat laatste is de ondernemingswaarde waarbij ervan wordt uitgegaan dat het bedrijf schuldenvrij wordt opgeleverd. Lees daar hier meer over.

Onderstaande tabel laat zien dat de sterke interesse in IT & Online-bedrijven in de eerste helft van dit jaar gepaard ging met een gemiddelde overnameprijs van 6,2 keer het EBITDA-resultaat. Dat is nog iets hoger dan de EBITDA-factor van 6,1 uit de eerste helft van 2017.

Relatief hoge waarderingen vind je ook in de sectoren Gezondheidsz0rg & Farmacie, Groothandel, Agri & Food en Industrie & Productie.

Hoge interesse hoeft overigens niet altijd gepaard te gaan met hoge overnameprijzen.

Neem bijvoorbeeld de bouw- en installatietechniek. Het gemiddeld aantal geïnteresseerden per overnamekandidaat was 6,5 in de eerste helft van dit jaar, wat relatief hoog is. Tegelijk is de EBITDA-multiple van 4,1 duidelijk lager dan het gemiddelde van 4,95 voor het Nederlandse mkb.

Lagere prijzen bij verkoop kleinere bedrijven

Brookz signaleert ook dat er een relatie is tussen de bedrijfsomvang en de waardering.

Kort gezegd: kopers betalen bij kleinere bedrijven minder voor een euro winst dan bij grotere bedrijven. Dit is te zien in onderstaande grafiek.

Voor een bedrijf met een operationele winst (EBITDA) van 250 duizend euro tellen kopers gemiddeld iets meer dan 4,6 keer het EBITDA-resultaat neer, tegen ruim 5,1 keer voor een bedrijf met 5 miljoen euro EBITDA.

(klik voor uitvergroting)