Aegon heeft in het eerste kwartaal last gehad van een onverwacht hoog aantal uitkeringen op levensverzekeringen in de Verenigde Staten. De nettowinst daalde op jaarbasis met een vijfde tot 316 miljoen euro. Dat maakte de verzekeraar woensdag bekend.

In de wintermaanden liggen de claims op levensverzekeringen in de VS altijd hoger dan in andere periodes, omdat meer mensen doodgaan. ,,Dit jaar was dat effect sterker dan wij hadden kunnen voorzien”, zei topman Alex Wynaendts in een toelichting. Mogelijk komt dat door de zeer koude winter, en doordat het griepseizoen vroeger begon en langer duurde dan anders. ,,Ook andere maatschappijen hadden ermee te maken”, zei Wynaendts.

De topman noemde het behaalde nettoresultaat desondanks ,,solide”. Zeker gezien de nog altijd zeer lage rente die leidt tot hogere verzekeringspremies. ,,Je zou verwachten dat dit leidt tot terughoudendheid bij klanten, maar we zien juist sterke groei in alle landen en alle segmenten waarin wij actief zijn”, aldus Wynaendts.

Sterke dollar

De onderliggende winst voor belastingen kwam uit op 469 miljoen euro, 6 procent minder dan een jaar eerder. De omzet steeg met een derde tot een recordniveau van 2,75 miljard euro. Aegon werd daarbij wel wat geholpen door de sterke dollar, maar wist volgens Wynaendts ook op eigen kracht een flinke groei te bewerkstelligen.

Aegon zag het beheerd vermogen op jaarbasis eveneens met een derde oplopen tot 638 miljard dollar. Dat kwam zowel door een sterke netto-instroom van premies en spaargeld als door gunstige martktomstandigheden en wisselkoerseffecten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl