De fusiegesprekken tussen supermarktconcern Ahold en zijn Belgische branchegenoot Delhaize bevinden zich in de afrondende fase, maar een definitief akkoord is er nog niet.

Zodra het zover is, volgt een persbericht, lieten de twee bedrijven dinsdag weten naar aanleiding van mediaberichten.

Op 12 mei bevestigden Ahold en Delhaize dat zij praten over een mogelijke combinatie van hun activiteiten. Eerder waren daar berichten over verschenen in Vlaamse media, tot ongenoegen van onder meer de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die Ahold om opheldering heeft gevraagd.

Ingewijden zeiden tegen het ANP dat de fusieplannen bijna rond zijn. Topman Dick Boer van Ahold krijgt de leiding over het gecombineerde bedrijf. Het hoofdkantoor komt in Nederland te staan.

Fusie Ahold En Delhaize

Het moederbedrijf van Albert Heijn is al marktleider in Nederland en kan dat samen met Delhaize ook in België worden. Nu is Colruyt nog de grootste supermarktketen in dat land. Ook in de Verenigde Staten kunnen de twee bedrijven elkaar versterken. Analisten zien kostenvoordelen die kunnen oplopen tot wel 1 miljard euro.

Ahold behaalde vorig jaar een omzet van 32,8 miljard euro. Bij Delhaize kwamen de opbrengsten uit op 21,4 miljard euro.

De twee bedrijven zaten in 2006 ook al eens om de tafel, maar kwamen er toen niet uit. Delhaize eiste een fusie van gelijken, en daar kon het grotere Ahold zich niet in vinden.

Lees ook op Business Insider

Delhaize heeft wereldwijd een kleine 150.000 mensen in dienst, waarvan ruim 16.000 in België.

Van de in totaal 227.000 werknemers van Ahold werken er 97.000 in Nederland, België of Duitsland. Voor beide bedrijven geldt dat de VS het grootste aandeel heeft in zowel de omzet als het aantal medewerkers.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl