Gezeten achter zijn pc op kantoor lukte het Jeff Hansen om een MP3 uit zijn X-box thuis te laten schallen, zo vertelde hij de New York Times. Een kleine stap voor de manager van Microsoft. In feite niet meer dan een klik met de muis. Maar een gigantische stap voor Microsoft. Tenminste, dat is wat ze in Seattle hopen.

Live Mesh, waarvan sinds vandaag de proefversie voor een klein publiek beschikbaar is, is een eerste stap om de toekomst van Microsoft veilig te stellen. De huidige business van het concern, het verkopen van software die op de pc wordt geïnstalleerd, is eindig zo waarschuwde Bill Gates zelf al in 2005.

In de toekomst hoef je in principe alleen een relatief klein besturingssysteem een een browser op je computer te installeren. Alle andere programma’s bereik je via internet. Ze staan ergens op een server, net als de tekstdocumenten, foto’s en databestanden. Dat betekent je vanaf elk apparaat dat in verbinding staat met internet zoals de mp3-speler, telefoon of pc, toegang hebt tot je muziek, spelletjes of tekstdocumenten.

De it-journalist en schrijver Nicolas Carr maakte in de The Financial Times onlangs een vergelijking tussen de opkomst van interactieve webapplicaties op internet, ook wel web 2.0 genoemd, met de opkomst van elektriciteit.

Halverwege de negentiende eeuw was een stoommachine nodig om een textielfabriek te laten draaien. Met de komst van elektriciteit werd die enorme investering overbodig. De fabrikant had genoeg aan weefgetouwen en een stopcontact.

De pc met alle daarop geïnstalleerde software en de documenten is als de stoommachine die binnenkort overbodig wordt. Internet krijgt de rol van het elektriciteitsnetwerk. Data en programma’s worden net als elektriciteit ergens centraal ‘geproduceerd’, bijvoorbeeld op de servers van Google of Microsoft.

Microsoft kende met Office Live Workspace al de mogelijkheid om alle bestanden op te slaan op de servers van Microsoft, maar was nog wel nodig om die bestanden weer naar een computer te downloaden als je ze wilde bewerken. In feite is Live Office Workspace niet meer dan een harde schijf op afstand.

Met Live Mesh, dat in feite een tussenstap is tussen Office Live Workspace en het volledig op internet laten draaien van programma's, wordt in ieder geval het beruchte synchroniseren van de Blackberry , telefoon of mp3-speler met de computer overbodig. Heen en weer mailen van bestanden is passé.

Binnen niet al te lange tijd wordt het met Live Mesh of een van de opvolgers ook mogelijk andere apparaten op afstand te bedienen. Je voicemail instellen kan straks vanaf de pc en net als Hansen zet je vanaf een andere plek een mp3-tje op.

Of Live Mesh een succes wordt, hangt nog wel van een aantal dingen af. Ten eerste moeten derden bereid zijn software te bouwen voor het platform (tekstverwerkers, fotoprogramma's e.d.). Ten tweede moet alle informatie natuurlijk wel veilig zijn tegen kwaadwillenden.

Maar nog belangrijker: Microsoft moet zorgen dat het de concurrentie bijbeent. En die grootste concurrent is Google dat met Googledocs al een stukje voorligt.

De geplande overname van Yahoo moet in dat licht worden gezien. Google is prominenter aanwezig op internet dan Microsoft, wat het aanbieden van opslagruimte en programma’s via internet makkelijker maakt.

Samen met Yahoo moet Microsoft haar aanwezigheid op internet vergroten. Het aankopen van Yahoo is kortom een middel om de potentiële klanten voor de webservices te bereiken. Zodat het tegen de tijd dat de interactieve webapplicaties Word, Excel en Powerpoint definitief gaan verdringen, Microsoft zal overleven.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl