In 2008 beloofde premier Jan Peter Balkenende plechtig aan mkb-bedrijven dat de overheid sneller zou betalen. Het tegendeel is het geval. Inmiddels duurt het gemiddeld 48,5 dagen voordat betaald wordt.

Dat staat in een onderzoek van kredietinformatieverstrekker Graydon naar het betaalgedrag  van Nederlandse bedrijven en instellingen. Gemiddeld betalen organisaties hun rekening nu binnen 42,3 dagen, dat is een anderhalve dag sneller dan vorig jaar.

Volgens Frans van den Heuvel, onderzoeker bij Graydon, is de betaalmoraal onder ondernemers daarmee het beste sinds het bedrijf in 2002 begon met meten.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

Bron Graydon

Bron Graydon

Grote verschillen per branche

In bijna alle sectoren zijn bedrijven sneller hun facturen gaan verwerken. En dat is goed nieuws voor de cashpositie van veel ondernemers.

Het snelst wordt betaald in de zakelijke dienstverlening: 38,5 dagen na ontvangst, staat het gefactureerde bedrag op de rekening. Ook boeren en andere bedrijven in de agrarische sector blijken gemiddeld genomen stipte betalers: in 38,6 dagen.

In het bedrijfsleven zijn de transportsector en de chemie de sectoren waar de boekhouding de meeste tijd neemt. Met respectievelijk 44,3 en 44,5 dagen zijn het trage betalers.

De overheid staat echter met stip bovenaan met 48,5 dagen. In dit tempo moeten ondernemers die zakendoen met de overheid volgend jaar gemiddeld 50 dagen op hun geld wachten. Van de belofte van oud-premier Jan Peter Balkenende uit 2008 om het MKB te helpen door sneller te betalen, lijkt dus echt helemaal niets terecht te komen.

Dat de overheid desondanks een gewilde klant blijft, is dan ook niet te danken aan de snelheid waarmee ze betalen, maar aan de grote zekerheid dat je je geld krijgt. In de meeste gevallen dient de schatkist als achtervang als een (semi-) overheidsinstelling in de financiële problemen zit.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl