Georgië is niet een plek die bij veel Nederlanders opkomt als dé plek om een bedrijf te beginnen.

Bij de Friese jeugdvrienden Willem van Houten (26) en Evert Brolsma (27) wél. Samen begonnen ze vorig jaar een motorverhuurbedrijfje in het land.

Inmiddels willen de twee het land ontsluiten voor een breder publiek. “We kregen steeds meer aanvragen van niet-motorrijders. We willen alleen niet met zomaar een autootje door het land sjezen, er zijn al genoeg grote verhuurbedrijven die dat doen en het is simpelweg niet de sfeer die we zoeken”, vertelt Van Houten in een verklaring.

Zoekend naar iets unieks dat bij het land past, vonden ze hun “Sovjet Bolides”. “Door de oude Sovjet-republiek rijden in een Lada laat vervoer en omgeving perfect in elkaar overgaan.” 

Travel by any Means

Dertig jaar oude Lada's dus. Deze week openen de twintigers naast het al bestaande Mototravel Georgia-Tbilisi nu ook Travel by any Means. Toeristen kunnen onder begeleiding van de twee het oude Sovjet-land ontdekken. De tours zijn op maat gemaakt en duren van een dag tot een kleine twee weken.

Met een Lada door Georgië

Maar wáárom uitgerekend het verre Georgië, op het randje Europa en Azië? “Vanaf mijn zestiende ben ik veel naar post-Sovjetlanden gereisd”, vertelde Van Houten eerder aan Business Insider. “Het trekt gewoon mijn aandacht, de rauwere geschiedenis, typische architectuur.”

Daarom besloot hij tijdens zijn studie stage te gaan lopen in Georgië. Met studievriend Brolsma spreekt hij af om na de stageperiode samen terug naar Nederland te rijden, op de motor. Onderweg fantaseren ze over het starten van een eigen bedrijf in Georgië. “De reis terug gaf ons zoveel inspiratie. Natuurlijk hebben we het ideaalbeeld van een eigen zaak waarin je je eigen creativiteit los kunt laten. We houden enorm veel van motorrijden door de natuur, dat past geweldig in dit land. Op deze manier konden we onze ondernemingsdrift en passie voor motorrijden samenbrengen.”

“Het is écht een schitterend land. Je hebt hier amper snelwegen, maar veel slingerweggetjes”, vertelt Van Houten.

Travel by any Means

In een bericht vult hij nu aan: "De Lada is het symbool van de Sovjet Unie. Het is een auto met karakter. Georgië was vroeger de parel van de Sovjet-Unie en als je rondrijdt zie je waarom. De Lada maakt de ervaring extra bijzonder. De historie en de ziel van het land komen je toe, rondrijdend met een van de Lada’s is er geen ontkomen aan, of je nu in of uitstapt."

Tijdens de verschillende tours kun je vanaf 5000 meter hoge bergen uitkijken over de Kaukasus, cruise je langs de kustlijn van de Zwarte Zee of bezoek je hoofdstad Tbilisi. Er heerst een subtropisch klimaat, perfect voor heerlijke wijn. De natuur is overweldigend volgens de vrienden: “Het land is twee keer groter dan Nederland, maar er wonen maar 3,8 miljoen mensen.”

Ondernemen in de Kaukasus

Toch hebben veel Nederlanders dat nog niet door. “Niemand weet waar het ligt. Mensen denken dat Georgië een walm van gevaar om zich heen heeft, dat is totaal niet zo”, verklaart Van Houten.

In het naastgelegen Rusland ziet hij dan ook geen enkel risico: “Buiten de twee betwiste regio’s die binnen de invloedssfeer van Rusland vallen zijn er geen gebieden met Russische sentimenten zoals in Oost-Oekraïne. De Georgiërs zijn enorm trots op hun land en haar geschiedenis.”

mototravel motor georgie tbilisi evert brolsma willem van houten

Inmiddels kan de Fries iedereen aanraden om een zaak in Georgië te starten, “als het ons geen concurrentie oplevert, haha”. Hij vult aan: “Er heerst een heel gunstig belastingklimaat, zeker in de toeristische sector, waar geen btw wordt gegeven.” Volgens de ondernemer zijn alle administratieve systemen gestoeld op Scandinavisch voorbeeld, omdat het land kapitaal wil aantrekken.

Het grote verschil tussen ondernemen hier in Nederland en daar zit hem volgens Van Houten erin dat iedere relatie, ook de zakelijke, wordt gebouwd op vriendschap. “Je moet echt goed zijn voor de mensen die iets voor jou kunnen betekenen. Met een Nederlandse, afstandelijke houding ga je gewoon geen goede deal sluiten.”

Van Houten: “In lange speeches wordt serieus geproost op hoe de culturen van iedereen aan tafel samenkomen. Dat is echt heel mooi. In de vroegere Sovjet-Unie stond Georgië bekend om de zuidelijke mentaliteit, een beetje hetzelfde als wij met Italië hebben. De mensen zijn hier relaxter, ze genieten meer van het leven.” Hoe kun je dat beter ontdekken dan op de motor?

LEES OOK: De 50 beste steden wereldwijd om in je eentje te bezoeken