Oud-minister Halbe Zijlstra treedt in dienst bij bouwonderneming VolkerWessels. Dat bevestigde een woordvoerster van het beursgenoteerde bedrijf na berichtgeving door De Telegraaf.

Het dagblad meldde dat de VVD’er als strategiedirecteur aan de slag gaat bij het bedrijf. Volgens de zegsvrouw van VolkerWessels zal hij als strategie-adviseur gaan dienen. Verdere details over de aanstelling van de oud-politicus werden niet gegeven.

Zijlstra trad begin dit jaar af als minister van Buitenlandse Zaken. Dat deed hij nadat naar buiten kwam dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid in de datsja van de Russische president Vladimir Poetin in 2006.

Zijlstra had van oud-topman van Shell, Jeroen van der Veer, over de gebeurtenis gehoord. Vervolgens had de VVD-politicus gesuggereerd dat hij Poetin zelf had horen praten over plannen voor een ‘Groot-Rusland’.

In 2016 sprak Zijlstra op een VVD-congres over de bijeenkomst in een buitenverblijf met Poetin. Daar werd Poetin gevraagd wat hij onder Groot-Rusland verstond. ,,Zijn antwoord was Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En oh ja, Kazachstan was ‘nice to have’”, zei Zijlstra in de toespraak.

“Dat ik op deze wijze het verhaal met kracht heb willen vertellen zonder mijn bron te hoeven vermelden is overduidelijk een verkeerde keuze”, aldus de VVD’er bij zijn aftreden.

Geen baantje bij de Wereldbank

Na het aftreden van Zijlstra als minister was er even sprake van hij zou worden voorgedragen voor een baan bij Wereldbank. Maar dat plan werd in juli afgeblazen. Binnen het kabinet was weerstand tegen de benoeming van de VVD’er.

Lees ook op Business Insider

Onder meer minister Wopke Hoekstra van Financiën was niet gelukkig met de kandidatuur, omdat Zijlstra onvoldoende ervaring zou hebben in de financiële wereld. Ook de sollicitatiecommissie zou tegen de benoeming zijn geweest.

Zijlstra zei in juli tegen De Telegraaf de voorkeur te geven aan het bedrijfsleven.