Ad Scheepbouwer, voormalig topman van KPN, gaat de komende jaren zo’n 100 miljoen euro in de aankoop van datacentra in Nederland steken. Scheepbouwer is de laatste jaren zeer succesvol als belegger, en ziet nu ‘volop mogelijkheden’ in datacentra.

Dat schrijft het FD.

Scheepbrouwer verdiende de afgelopen jaren al aardig. Zo verdiende hij  40 miljoen euro bij de verkoop van beveiligingsbedrijf Fox-IT aan het Britse NCC Group, ook bracht de verkoop van Wehkamp tientallen miljoenen op.

Zeven tot tien centra

Scheepbrouwer springt nu dus in de datacentra. De vraag naar dergelijke centers is groot, ziet de oud-KPN-topman. “Zonder datacenters kunnen veel bedrijven niet meer functioneren”, zegt hij in het FD. “Steeds meer apparaten worden aangesloten op internet en al die data die daardoor wordt gegenereerd moet worden opgeslagen, beheerd en beveiligd.”

De eerste deal heeft Scheepbrouwer al gesloten: het gaat om een centrum in Limburg, dat voornamelijk voor de Belgische markt bedoeld is. Uiteindelijk wil Scheepbrouwer rond de honderd miljoen euro investeren, wat gelijk staat aan zeven à tien centra.

Nederland populair dataland

Nederland is populair als het aankomt op het bouwen van datacentra. Zo bouwt Microsoft aan een groot datacentrum in Middenmeer (Noord-Holland) en er zit een groot datacentrum van i3D.net in Rotterdam. Google zet bovendien een centrum neer in Groningen. Verder zijn er verschillende datacentra in de buurt van Amsterdam, Schiphol en bij Den Bosch.

Dat Nederland het zo goed doet, heeft onder meer te maken met de goede infrastructuur.