Orkaan Michael heeft “onvoorstelbare vernietigingen” aangericht langs de noordwestkust van de Amerikaanse staat Florida.

Met die woorden omschreef gouverneur Rick Perry vrijdag de schade. “Zo veel levens zijn voor altijd veranderd”, zei hij. “Zo veel families hebben alles verloren.”

Zeker achttien mensen zijn om het leven gekomen door het natuurgeweld. De doden vielen niet alleen in Florida, maar ook in Georgia, North Carolina en Virginia. Een van de slachtoffers is een meisje van elf jaar.

Volgens de rampenbestrijdingsdienst FEMA is de kans groot dat het dodental verder zal toenemen. Honderdduizenden inwoners van het gebied hadden opdracht gekregen te evacueren. Niet iedereen gaf daar gehoor aan.

In de zwaarst getroffen plaatsen zijn veel huizen met de grond gelijkgemaakt en liggen de straten vol omgewaaide bomen. Het hoofd van FEMA omschreef de situatie in het plaatsje Mexico Beach als “ground zero”.

De orkaan kwam woensdag aan land in de kustplaats Mexico Beach en die is voor een belangrijk deel van de aardbodem weggevaagd.

Op luchtbeelden is de omvang van de verwoesting te zien:

Lees ook op Business Insider

De reddingswerkers hebben moeite hun werk te doen omdat ze geen stroom hebben en ook de communicatie is moeilijk. Het zal nog weken duren voor de elektriciteitsvoorziening is gerepareerd.

De orkaan was er een van categorie vier, op een schaal van vijf. Inmiddels is de storm flink in kracht afgenomen, maar diverse staten krijgen mogelijk nog te maken met hevige regenval en overstromingen. Miljoenen mensen zitten zonder stroom.