De Oranjekoorts hield nog een beetje stand bij de strijd om de derde plek op het WK in Brazilië. Oranje versloeg het gastland in de troostfinale.

De troostfinale van het Nederlands elftal op het WK voetbal is zaterdagavond bekeken door ruim 6,4 miljoen mensen. Nederland won de wedstrijd van Brazilië met 3-0 en pakte brons.

De huldiging werd volgens Stichting Kijkonderzoek door nog eens ruim 6 miljoen mensen gezien. Ook de voorbeschouwing op de wedstrijd wist veel kijkers te trekken; ruim 4 miljoen.

Het gaat om mensen die thuis hebben gekeken naar de wedstrijd. Hoeveel mensen op grote schermen, in kroegen en op visite naar de wedstrijd keken, is niet duidelijk. De halve finale tegen Argentinië van afgelopen woensdag werd door 9,1 miljoen mensen thuis bekeken. In totaal zagen 12,4 miljoen mensen die wedstrijd. Dat was een record.

Het Nederlands elftal keert zondagmiddag terug naar Nederland. Oranje wordt rond 16.30 verwacht op Rotterdam The Hague Airport. De fans hebben weinig kans om de spelers daar te zien. De ploeg landt op een achteraf gelegen deel van de luchthaven en stapt direct in de bus op weg naar Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Daar nemen staf en spelers afscheid van elkaar.

Robben gevaarlijkste man tegen Brazilië

Tegen Brazilië was Arjen Robben andermaal een van de gevaarlijkste spelers aan Nederlandse zijde, dat fris en aanvallend voetbald. Op de vraag of Oranje tegen Argentinië niet op die manier had moeten aantreden had de reserve-aanvoerder een duidelijk antwoord. ,,Dat was een hele andere wedstrijd. Zij gaven veel minder ruimte weg.''

Robben profiteerde al na anderhalve minuut van de gaten in de defensie van het gastland. Hij zorgde ervoor dat Thiago Silva een overtreding op hem beging met een discutabele strafschop tot gevolg. Die werd feilloos binnengeschoten door Robin van Persie. ,,Dit was een mooi einde. We hebben de kater een beetje weggespoeld, maar de teleurstelling blijft nog wel hangen. We waren zo dichtbij.''

Oranje nummer drie op WK

Met een ereronde en een staande ovatie van de overgebleven Brazilianen in stadion Nacional van Brasilia verliet het Nederlands elftal zaterdag als nummer drie van de wereld de mondiale eindronde van 2014. Oranje presteerde boven verwachting op het WK, maar toch won het verdriet over een gemiste finale het van de blijdschap over de veroverde derde plaats.

Het elftal van Louis van Gaal ging voor goud, maar veroverde brons. Dat is hartstikke knap als je naar het spelersmateriaal kijkt. Nederland voetbalde in Brazilië met vijf, soms 6 of zelfs 7 spelers uit de eredivisie, bepaald niet de beste competitie van de wereld. Een verloren strafschoppenserie in een doelpuntloze halve eindstrijd tegen Argentinië werd de ploeg noodlottig.

Tot aan die halve finale overtrof Oranje zich op het podium waar Louis van Gaal al zijn hele voetballeven wilde acteren. De ploeg overklaste in de tweede helft titelverdediger Spanje (5-1) en won op karakter van Australië (3-2). Daarna volgde een zege op het sterke Chili (2-0) en een spectaculaire inhaalrace op Mexico (2-1). Het stugge Costa Rica boog pas in de strafschoppenserie van de kwartfinale.

Robben werd met 9 andere spelers genomineerd voor de gouden bal. Memphis Depay hoort bij de drie grootste talenten van het WK. Spelers als Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Daley Blind en Georginio Wijnaldum zetten zichzelf op de mondiale voetbalkaart. Als er een trofee op het WK zou bestaan voor de beste trainer, dan zou Van Gaal hoge ogen gooien. Hij bedacht een meesterplan voor de kraker met Spanje en wisselde Oranje naar overwinningen op Australië, Chili, Mexico en Costa Rica.

Van Gaal naar Manchester

Bondscoach Louis van Gaal heeft na het WK voetbal in Brazilië amper tijd voor vakantie. Hij vertrekt woensdag alweer naar zijn nieuwe club Manchester United om daar met zijn werkzaamheden te beginnen. ,,Leuk toch zo'n nieuwe uitdaging'', sprak hij zaterdag na de afsluitende zege tegen Brazilië in de troostfinale (3-0) met een glimlach. ,,Ik doe alleen dingen die ik leuk vind. Het werken met jonge mensen kost me totaal geen moeite.''

Van Gaal vindt het eigenlijk wel prettig dat hij komende week al naar Engeland vertrekt. ,,Ik heb pas twee mensen van de dagelijkse clubleiding ontmoet, plus de twee eigenaren. Het wordt wel tijd dat ik meer mensen bij United leer kennen.''

Van Gaal nodigde op het veld kort na afloop Arjen Robben (Bayern München) nog gekscherend uit om ook naar ManUnited te komen. ,,Hij is altijd welkom. Maar dat weet hij zelf ook wel'', liet Van Gaal monter weten.

Lees ook

Tattoos verwijderen: 'Dat gaat Nigel de Jong een fortui kosten'

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl