Hoe sterker de aarde opwarmt hoe koeler de rendementen voor beleggers, want bedrijven en landen lopen flinke financiële averij op.

Volgens onderzoek van de London School of Economics neemt klimaatverandering een kostbare hap van 2.500 miljard tot 24.000 miljard dollar uit de financiële gezondheid van bedrijven en landen. Het exacte bedrag hangt af van hoeveel de temperatuur op aarde zal stijgen.

Zonder aanvullende maatregelen om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal twee graden Celsius, moeten financiële markten in het basisscenario rekenen op een kostenpost van 2.500 miljard dollar. Er is echter een beperkte kans dat de schade richting de 24.000 miljard dollar gaat.

Klimaatverandering leidt tot extremere weersomstandigheden, die onder meer de arbeidsproductiviteit en lonen negatief beïnvloeden.

Stormen zullen gebouwen en infrastructuur vaker beschadigen en verzekeraars met grote kosten opzadelen. Als het warmer wordt, werken mensen bovendien minder hard, mislukken oogsten vaker en stijgen de voedselprijzen, stellen de onderzoekers.

Klimaattop Parijs

Tijdens de klimaattop in Parijs december vorig jaar hebben 195 landen afgesproken om de temperatuurstijging op aarde te beperken tot maximaal twee graden Celsius, met 1,5 graad als streefwaarde. Veel wetenschappers beschouwen een sterkere opwarming als onomkeerbaar schadelijk voor de aarde en de opmaat voor extreem weer.

Als landen zich aan de in Parijs gemaakte afspraken houden dan verdampt ten hoogste 315 miljard dollar aan activa, ook als de kosten van het terugdringen van broeikasgassen daarbij worden opgeteld, becijferde de London School of Economics.

Beleggen in water

Het World Economic Forum noemt een natuurrampen als gevolg van klimaatverandering de grootste bedreiging voor de wereldeconomie. Het instituut adviseert om in watergerelateerde activiteiten te beleggen, waarvan door droogte of overstromingen als gevolg van klimaatverandering geregeld te veel of te weinig zal zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl