Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft het Openbaar Ministerie en zijn departement opnieuw gevraagd op zoek te gaan naar afschriften van de schikking in 2000 met drugsdealer Cees H.

De VVD-bewindsman maakt zich geen zorgen over zijn positie, zei hij donderdag in de Tweede Kamer.

Nieuwsuur meldde woensdag dat er in de schikking 4,7 miljoen gulden is betaald, terwijl Opstelten eerder de Tweede Kamer liet weten dat het om 1,25 miljoen gulden ging. Onderzoek naar bankafschriften heeft bij het OM en het ministerie niets opgeleverd, vertelde hij de Kamerleden. “Ik heb de Kamer niet verkeerd geïnformeerd.”

Het actualiteitenprogramma heeft naar eigen zeggen het afschrift wel ingezien, dankzij bronnen binnen het ministerie en het OM. Opstelten zei dat het “plezierig” zou zijn als “diegene die de afschriften heeft zich even bekendmaakt” want “dan komt er een definitief end aan deze kwestie”.

De positie van Opstelten is “wat ons betreft niet in het geding”, verklaarde VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Hij houdt er nu geen rekening mee dat Opstelten of diens staatssecretaris Fred Teeven – die destijds als officier van justitie verantwoordelijk was voor de schikking met Cees H. – moeten opstappen.

Of de verslaggeving van Nieuwsuur klopt, kan Zijlstra niet zeggen want "ik heb het stuk niet''. "Dat is de frustratie van dit hele dossier. Ik kan pas oordelen als ik het voor m'n neus heb liggen.'' Hij vindt het wel "onhandig'' dat de stukken niet opgeduikeld kunnen worden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl