Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie zijn maandagavond afgetreden. De VVD-bewindslieden stapten op nadat er alsnog duidelijkheid was gekomen over de deal die Teeven vijftien jaar geleden sloot met een drugscrimineel.

Daarmee was 4,7 miljoen gulden gemoeid, zo bleek uit een betalingsbewijs dat zondag opdook op het ministerie. Maar Opstelten had altijd aan de Tweede Kamer gemeld dat het om bijna 2 miljoen ging. Hij had de Kamer ook steeds voorgehouden dat er binnen Justitie geen betalingsbewijs was te vinden.

Na nieuwe onthullingen vorige week van het televisieprogramma Nieuwsuur gaf Opstelten opnieuw opdracht tot een zoekactie. Maandag moest Opstelten erkennen dat informatie over de financiële afwikkeling van de deal met Cees H. wel degelijk beschikbaar was op zijn ministerie en dat die informatie “al eerder ontsloten” had kunnen worden. Volgens hem is daarmee te lang onduidelijkheid blijven bestaan over de zaak. “Hiervoor draag en neem ik de volle verantwoordelijkheid”, zei Opstelten nadat hij zijn ontslag aan de koning had aangeboden.

Ook Teeven is opgestapt, omdat hij vond dat hij niet meer geloofwaardig kan functioneren nu Opstelten is afgetreden vanwege de zogeheten Teeven-deal. Teeven benadrukte in een korte toelichting dat er met die deal “helemaal niets mis” was.

Blok neemt taken over

VVD-minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) neemt voorlopig het beheer van het ministerie van Veiligheid en Justitie voor zijn rekening. Het ziet er naar uit dat de opvolgers van Opstelten en Teeven pas na de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart worden benoemd.

De 50-jarige Blok, die sinds november 2012 minister is, was van oktober 2010 tot half september 2012 fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij onder meer Tweede Kamerlid.

Rutte respecteert besluit

Premier Mark Rutte (VVD) respecteert het besluit van Opstelten en Teeven. "Ze hebben voor zichzelf geconcludeerd dat hun terugtreden onvermijdelijk was. Het enige dat ik daar op dit moment aan kan en wil toevoegen is dat ik zowel Ivo Opstelten als Fred Teeven grote dank zeg voor alles wat zij in de afgelopen jaren hebben gedaan. Het kabinet verliest twee gedreven vakmensen."

Veel politieke partijen vinden het aftreden van de bewindslieden begrijpelijk en onvermijdelijk, ook omdat de Kamer verkeerd of ontoereikend is geïnformeerd over de deal. Sommige oppositiepartijen willen alsnog over de kwestie in debat, met Rutte. Volgens CDA-leider Sybrand Buma roept de gang van zaken vragen op over de regie van de minister-president "nu de zaak zo is geëscaleerd dat de bewindspersonen moesten aftreden''.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl